Вести

ВУЧИЋ: ГРАДИЋЕМО И БРЗУ ПРУГУ ДО НИША, ПОДИЖЕМО ЈУГ

Председник Републике Србије, Александар Вучић, рекао је да ће се градити и брза пруга од Београда до Ниша, како би се додатно подигао југ Србије.

Вучић је током разговора са представницима кинеског извођача радова на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, рекао да је задовољан динамиком радова.

Вучић је истакао да би било веома важно да се поред још једне деонице на правцу ка Будимпешти, од Новог Сада до Суботице, изгради и брза пруга од Београда до Ниша, која би била за брзину до 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева, за брзину од 160 километара на сат.

Вучић је додао да се већ разговара на ту тему са кинеским компанијама и руским железницама које граде део брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

"Онда бисмо имали целу линију брзе пруге од Суботице до Новог Сада, Београда и Ниша", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је приметио по пријавама за поделу грађанима по 100 евра да у само шест округа, углавном на северу земље, живи 50 одсто становништва и да је зато важно да се подиже југ Србије.

Пруга Београд - Стара Пазова у саобраћају до краја марта

Пруга од Београда до Старе Пазове биће пуштена у саобраћај до краја марта наредне године, рекао је Вучић.

Вучић је обишао радове на тој прузи и рекао да ће бити завршени до краја године и да ће онда бити пуштан пробни саобраћај, како би пруга до 31. марта била у саобраћају.

Вучић је такође рекао да ће радови које изводе Руси од Старе Пазова до Новог Сада бити готови у августу 2021. године и да ће та пруга бити пуштена у саобраћај у септембру 2021. и да ће се тада ићи возом за пола сата од Београда до Новог Сада.

"Онда ћемо журити да завршимо последњу деоницу кроз Србију од Новог Сада до Суботице, што би могло да буде завршено 2024. године. Мађари ће своју деоницу завршити до краја 2024. године или до почетка 2025. године", рекао је Вучић.

Вучић је истакао је да ће до марта 2025. године моћи да се путује возом од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута, а затим одатле до Беча за још сат и 40 минута.

"То је важно је за наше односе, а повећаваће се и животни стандард грађана и проток робе", истакао је Вучић.

Вучић је напоменуо је да се у Србији, поред пруге, граде тренутно и четири аутопута.

Ово су револуционарне ствари, које остају иза нас

Ствари попут изградње пруга су оно што остаје иза вас, готово револуционарне ствари, у које људи не верују док их не виде, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће до краја године кинески партнери заврштити део пруге од Београда до Старе Пазове, што ће од 31. марта наредне године бити спремно за вожњу, док ће се од авустра или септембра следеће године за пола сата путовати од Беоргада до Новог Сада.

"Да је неко говорио да је то могуће и реално, рекли би да су то неистине и измишљитоне политичара, а сада огромном брзином напредујемо", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио радницима који раде на изградњи пруге, а који не пробијају рокове и немају додатне захтеве, а раде велику ствар за ову земљу.

Вучић је истиакао да ће убрзано кренути изградња пруге од Новог Сада до Суботице, како би целу брзу пругу кроз са наше стране завршили до 2024. године.

Вучић је рекао да ће и Мађари отприлике у исто време завршити свој део пруге од 153 километра, да ће ће моћи да се иде возом од Беогада до Будимпеште за само два сата и 45 минута.

"То је фантастично, мало ко се томе надао. То мења животни стандард и показује колико Србија постаје повезана са централном Европом", нагласио је Вучић и истакао да показује колико својим радом можемо да мењамо ствари.

Вучић је рекао да је разговарао са Кинезима да добијемо најнижу цену за градњу пруге од Београда до Ниша и Прешева, пошто је потребно много новца.

"Ако будемо економшки успешни извесно је да ћемо и такав уговор потписати", рекао је Вучић и додао да је циљ да подизање економског стандарда не осети само Београда и још неки делови Србије већ и Поморавље, југи и остали део земље.

Вучић је истакао да ускоро крећу још неки велики пројекти и да ће се поред аутопута Рума - Шабац, градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме који је важан за повезивање са Београдом и Западном Србијом.

"Веома сам задовољан и срећан због изузетно успешне сарадње са Кином", нагласио је Вучић и захвалио још једном председнику Кине Си Ђинпингу за све што је урадио и за Смедерево и Бор", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је посетио градилиште код Старе Пазове како би и грађани Србије могле да виде како то изгледа и буду поносни на своју земљу, као што је и он поносан.

Ниједан пројекат није стао, ни током епидемије...

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

“Драго ми је што видим да је на овој деоници, од Београда до Старе Пазове, постигнут велики напредак”, рекла је Чен.

Чен је истакла да током кризе изазване пандемијом вируса корона ниједан пројекат у којем учествује кинеска страна није стао, те да су радиле и Железара у Смедереву, Зиђин у Бору, ''Хеалтцаре” у Руми.

“Сада је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом и уверена сам да ће све кинеске компаније учинити све како би оствариле додатни напредак у производњи и дале допринос економском опоравку и Србије и Кине, као и сарадњи две земље”, рекла Чен.

Вучић о учинку у 3 године: Србија иде добрим путем

Вучић је рекао да Србија иде добрим путем поводом три године председничког мандата и истиче да је задовољан пре свега напретком економије и раста животног стандарда мада још има људи који тешко живе.

Вучић је рекао да је понекад правио грешке, али се трудио да радом, марљивошћу и ангажманом покаже људима да нису погрешили када су му дали глас.

Вучић је, на констатацију да је сутра три године од када је положио заклетву, те питање како гледа на протекли период, шта је урадио, а шта није, а желео је, и шта су му биле највеће препреке, рекао да је почаствован поверењем које су му грађани указали, када су га изгласали великим процентом, у првом кругу, што се ретко догађа у ери друштвених мрежа.

“Заиста сам био изузетно поносан и трудио се, а данас посебно поносан на резултате. Задовољан сам бројним ифраструктурним пројектима, напретком у свим областима, напретком војске и полиције које су петоструко снажније. Да ли Србија иде у добром смеру? Да, и на то сам поносан. Грешио сам свакако много, нисам од безгрешних, али борио сам се И трудио сваког дана”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија прошла кроз тежак период корона кризе.

Вучић је рекао да је поносан што Србија тестира убедљиво највише у целој Европи, јер не жели да због додворавања свом народу угрожава здравље грађана.

„Тек нам предстоје изазови око Косова и Метохије и ствари у региону, економска искушења, и изазови после пандемије. Рачунам да ће мандат трајати још скоро две године и имам још понешто да урадим и онда ћу све анализирати”, рекао је Вучић.

Лакше је објаснити њихов неуспех причом да сам у кампањи

Вучић је одбацио наводе да је његов данашњи обилазак радова на деоници пруге Београд-Будимпешта део предизборне кампање за парламентарне изборе 21. јуна.

Некима је можда лакше да објасне неуспех његових политичких противника тако што ће рећи да су оштећени тиме што је Вучић у функционерској кампањи.

"Сигурно је у томе највећи проблем, не у мом раду и марљивости и резултатима и не у њиховој неспособности и нераду, већ зато што су оштећени и што је неправда", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је новинар требало да пита европског комесара Оливера Верхејија да ли је јучерашње потписивање споразума о ИПА фонду такође било функционерска кампања.

Вучић је у Старој Пазови, где је обишао радове на изградњи пруге Београд-Будимпешта, упитан да ли је то део изборне функционерске кампање, рекао да током догађаја није помињао ниједну странку, да свој посао ради вредно, као и да има двоструко мање догадајаја него што их је имао "ван изборне кампање".

Једино још да замолим људе да гласају за њих…

Једино још да замолим грађане да гласају за моје политичке противнике, рекао је Вучић поводом примедби опозиције, које следе шта год да ради.

Вучић је то рекао поводом захтева Странке слободе и правде да РЕМ забрани његов предизборни спот у којем разговара са једном девојчицом, те подсетио да је опозиција имала децу у скоро свим својим спотовима.

"Могу да вам излистам 50 спотова и Бориса Тадића и Драгана Ðиласа", рекао је Вучић.

Не разуме шта је спорно у том споту СНС, одбацује примедбе да је реч о злоупортреби деце и истиче да је прибављена сагласност родитеља детета, те наводи да у споту нема ружне речи, нити било чега спорног и да зато не разуме шта им смета.

Ипак, поштоваће сваку одлуку надлежних државних органа по том питању, мада сматра да би одлука о забрани била чудна, јер би то била прва забрана таквог спота у свету.

“У вези спота, питао сам се шта ће да нађу. Као у прошлој кампањи, само је било речи о нашим спотовима. Тако то у диктатури иде, обично спотове највећих забрањују”, приметио је Вучић иронично.

Шта год да уради некима то није добро - кад гради пруге, путеве, када не вређа, опет није добро.

"Једино да изађем са саопштењем да замолим људе да гласају за њих, можда би неко и гласао. Не знам више шта да урадим”, рекао је Вучић.

Вућић је рекао да није упознат са наводном наредбом да присталице СНС на профилне слике на друштвеним мрежама стављају ознаку изборне листе СНС "1".

"Немам појма о чему причате, а то говори да у некаквим кампањама само живите ви и да вас то тишти и мучи... Мена занима како напредује пруга, радови и Србија", рекао је Вучић.

"Жао ми је што се секирате, мора да су наши нешто добро урадили", рекао је Вучић.

Ускоро "Форверк" у Чачку, немачка фабрика у Ивањици

Вучић је изјавио данас да су градовима у пет округа на југу земље најпотребније инвестиције, као и у појединим деловима Војводине, и истакао да се у Чачку ускоро отвара фабрика компаније “Форверк”, док ће једна немачка компанија отворити велику фабрику у Ивањици.

На питање где су најпотребније инвестиције, Вучић је рекао да су најпотребније у Сомбору, Врбасу, Кикинди и додатно у средњем Банату, око Зрењанина, као и у Бачкој Паланци.

“Има инвестциија у Новом Саду, Срему, јужном Банату.. увек треба још, али је добро, као и Смедереву, сада и у Смедеревској Паланци”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да су инвестиције потребне и Браничевском и Подунавском округу, посебно Пожаревцу, али и другим местима.

“Зиђин много држи у Борксом и Зајечарском округу, имамо доста у Мачви, али потребне су нове инвестиције и путеви у Колубарском округу. Ускоро отварамо Словац - Попучке, код Ваљева”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће ускоро отвара “Форверк” у Чачку док ће у Ивањици, Немци отворити велику фабрику.

Вучић је додао да у Златиборком округу мора додатно да се ради на отварању радних места, те напоменуо да се ускоро отвара и “Будимка” што ће много значити за Пожегу.

“Морамо да урадимо још за јужни део Златиборског округа. Остаје Рашки округ. Много смо урадили за Краљево”, рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, иако је много урађено за југ Србије, то је део земље где су инвестиције најважније.

“Од Пчињског, Нишког, Јабланичког, Пиротског до Топличког округа, тамо су инвестиције најважније”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг