Вести

ВУЧИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ 700 СТУДЕНАТА ВИШЕ НА ТЕХНИЧКИМ ФАКУЛТЕТИМА

Ове године на факултете техничких наука биће примљено 700 студената више, најавио је премијер Александар Вучић и истакао да ће држава обезбедити новац за старт-ап компаније и подршку ИТ сектору.

Вучић је, приликом посете компанији Шнајдер Електрик ДМС у Новом Саду, рекао да је најважније стално повезивање и проналажење заједничког интереса између образовања и привреде.

"Препознали смо да је време да уложимо много више у развој ИТ сектора и домаћих програмера", рекао је Вучић и истакао да постоји јака веза између ИТ компаније и факултета, коју ће држава да помаже и подстиче.

Вучић је рекао и да у Шнајдер Електрику раде млади људи, чији је просек година 27, а да су плате драстично веће од просека Србије.

"Кад науче и испеку свој занат и у пракси, мораће Шнајдер Електрик да уђе у тржишну утакмицу, јер знају да има плаћенијих послова", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће држава, осим у Научно технолошки парк, улагати новац и у старт-ап компаније, како би помогла ИТ сектору, те додао да ће се радити на томе да се повећа извоз софтвера из Србије.

"Пошто имају свој производ могу одмах да испоручују и новац који бисмо ми уплатили, било да је у питању ЕПС, било Србијагас, било који посао важан да раде, барем 35 одсто тог новца би остало у Србији, што је огромна предност у односу на све друге компаније" рекао је Вучић.

Како је рекао, значајно је и што повећавају извоз са 34 на 50 милиона евра, колико се очекује у 2017. години, што је скоро за 50 одсто повећање на годишњем нивоу и то је од великог значаја за Србију.

"Желимо да подстичемо извоз софтвера и свега другога, не можемо да будемо Израел или земље које у науку улажу неупоредиво више него ми, али можемо да улажемо све више и да трчимо трку и побеђујемо неке друге земље", истакао је председник владе.

Он је рекао да су у Нордеусу углавном запослени људи са техничких наука, што је веома добро и што је један од облика дуалног образовања "и без тога напретка нема".

" Влада има новца и уложиће га још више у овај сектор", поручио је премијер.

Упитан за колико година очекује да српски ИТ сектор крене у корак са светским, Вучић је констатовао да је дефицит ИТ стручњака свуда у свету и да се сви "туку и боре да их довуку".

"Нико нема онолико колико би желео. Нама је потребно оно што се догодило у мобилној телефонији, и то би могло да се догоди у електропривреди. Потребна нам је права мала револуција у наредних 5-6 година", рекао је Вучић.

Он је истакао да су за то потребни млади и образовани људи и поручио да ће Србија још више улагати у њихово знање.

"И никада нећемо бити задовољни оним колико смо уложили. Биће потребно много. Чини ми се да је добро што смо успели да то препознамо, као и ова акција за Дигиталну Србију", рекао је Вучић.

И Медведев ме питао за наш Нордеус

Илуструјући колико је важно да имамо знатно више ИТ стручњака, премијер Александар Вучић данас је у Новом Саду новинарима испричао како се руски премијер Медведев распитивао о нашој компанији Нордеус.

Приликом боравка у Русији, премијер је имао сусрет с представницима највећих ИТ компанија које раде у Русији.

"Написали су ми неки говор да не испаднем најглупљи у друштву, јер ја о томе ништа не знам и онда је један момак, који је тамо био неки водитељ, координатор на том скупу, довикнуо - ево га премијер из земље Нордеуса", испричао је Вучић.

Био је пријатно изненађен, јер, како каже, "та мала компанија, тих дивних момака, они су у том свету најпознатији".

Рекли су ми, додао је, да они раде неке игрице и да су у томе ужасно познати у свету, а мене је тада Медведев питао: "Ко су ти момци".

"Како да вам кажем, то је за нас од огромног значаја", рекао је премијер.

Иначе, како је најавио приликом посете компанији "Шнајдер електрик", држава ће ове године уписати 700 бруцоша више на техничке факултете, а за школовање за ИТ сектор.

Нама такви људи недостају, ни други немају ИТ сручњака колико им треба, свуда је дефицит и "нико нема колико би желео", рекао је премијер и додао да ће се у тај сектор убудуће још више улагати.

Радници да не брину, изгураћемо МСК, Азотару и Петрохемију

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да радници МСК, Азотаре и Петрохемије не морају да брину, јер ће влада "изгурати" решење за те компаније, ма колико било тешко.

"Најважније у овом тренутку је да радници МСК, Азотаре и Петрохемије не морају да буду забринути. Ствари ће нам у наредном периоду ићи на руку што се тиче свих цена", објаснио је он у изјави новинарима поводом посете предузећу "Шнајдер електроник" у Новом Саду.

Како је навео, осим цене гаса за Азотару и МСК, која ће ићи нешто навише, цене примарног бензина ће да расту спорије.

Навео је и да цена бакра расте, да иде према 7.000 долара по тони, што ће нашем РТБ Бору дати довољно ваздуха и снаге да, ако не почне да зарађује, барем да враћа велике дугове које има.

Иначе, највише снаге влада улаже у преговоре у вези са МСК, то је "уско грло", али он је оптимиста по том питању, пошто је са Русима покренута прича у вези с ценом гаса за коју се нада да ће успешно бити завршена.

"За Петрохемију, колико год проблема имали, не треба да се брину, јер они данас имају 50 милиона евра на рачуну. Ни за Азотару не треба да брину, јер смо ту далеко одмакли и има заинтересованих из више земаља, добрих земаља, људи који добро обављају посао", објаснио је Вучић, те поручио да радници не треба да брину, јер "ма колико било тешко изгураћемо то".

извор: Танјуг