Вести

Договорени дугорочни елементи уговора, добра цена и више гаса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Сочију, после разговора са председником Русије Путином, да су договорени и елементи дугорочног уговора за испоруку гаса Србији, и да ће наша земље и после шест месеци за колико је договорена садашња цена од 270 долара и имати изузетну цену, повећање обима испоруке.

"Успели смо, разговарали смо и о дугорочном уговору и оставили одређене елементе, али док не потпишем то немам права да говорим", рекао је Вучић.

Пренео је да му је Путин рекао "Биће добро решење и бићете задовољни".

"Такође је рекао да ћемо имати и после тих шест зимских месеци, најтежих и најскупљих, када је преко 1.000 долара цена на берзи за 1.000 кубних метара гаса, за нас по 270, да ћемо имати изузетну цену и повећање обима и верујем флексибилност", рекао је Вучић.

Казао је да је најважније да сада када је најскупљи гас, током шест месеци, плаћати берзанску цену, за количину коју ћемо да потрошимо, на пример, 1,2 милијарди кубика гаса које ћемо да потрошимо.

"Уштедели смо више од 300 милина евра", нагласио је Вучић.

Рекао је да смо захваљујући пријатељству са Путином уштедели један национални стадион и добили сигурност снабдевања гасом.

Путин је имао 90 питања за мене

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са председником Руске федерације Владимиром Путином разговарао и о Косову и Метохији и ситуацију у региону, као и да је током разговора руски председник имао 90 питања за њега из различитих области.

Он је рекао да је он имао својих 10 тачака, али да су оне биле најобимније.

"Више је он мене питао, Русија наставља да води одговорну политику подржавања међународног права. Разговарали смо о КИМ, о целом региону, свим спољним аспектима и притисцима, непостојању жеље Албанаца за реалним дијалогом, последњим дешавањима на северу КИМ, ономе што очекујемо, свим спољним утицајима, како неки међународни фактори посматрају Србију. Пажљиво и веома темељно смо разговарали о томе", рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао о сарадњи две земље, изградњи железница, беовоз линије која је веома значајна и чија је изградња комплементарна са изградњом метроа у Београду.

"Очекујем ускоро потписивање договора о том питању. Разговарали смо и о радио фармацији, о много важних ствари где се за седам дана очекује потписивање договора и разговарали смо о војно техничкој сарадњи, где сам га упознао са различитим променама односа у региону", рекао је Вучић.

Према његовим речима, он је говорио о томе шта се дешава у нашем окружењу рачунајући на то како Србија може да чувајући мир сачува своју стабилност и сигурност.

"Пошто смо ми потписали војно техничку сарадњу, ја сам га молио да одређене ствари стигну у Србију и неке ћемо имати пре краја године у нашој земљи. То нису стратешке, али су важне тактичке ствари. То су корнети за ракете за противоклопна дејства и верујем да ће то ускоро стићи у Србију. Биће и других већих ствари и то не далекој будућности", објаснио је Вучић.

Како је рекао , ми се не жалимо када суседне земље добијају поклоне од хаубица, бредлија, хеликоптере, када купују авионе четири плус пете генерације и додао да морамо да им честитамо на томе.

"Морамо да будемо довољно одговорни и да не будемо слабији и џак за ударање, а када то кажем то значи да, уз одговорност и озбиљност коју имамо, морамо да будемо веома снажни. И ми радимо на томе и то ћемо наставити да радимо", рекао је Вучић.

Путин поштује независне лидере, Русија нас неће оставити на цедилу

Око ствари око којих Русија може да помогне Србија неће бити остављена на цедилу, важна је порука коју је данас изнео руски председник Владимир Путин, пренео је после разговора са њим председник Србије Александар Вучић.

Вучић је новинарима рекао и да се долазак руског председника у Србију може очекивати између маја и септембра идуће године.

"Упутио сам позив и он је потврдио, рекао је "да" и да између маја и септембра следеће године долази у Србију", казао је Вучић.

Вучић је навео да током разговора са Путином готово да нема теме које се нису дотакли, укључујући сарадњу у култури и спорту, упркос томе што је данас тежак дан за Русију због несреће у руднику у сибирској Кемеровској области.

Напомиње и да је Путин током разговора са њим био у контакту са представницима Министарства за ванредне ситуације који су га извештавали око трагедије, а страхује се да ће последице бити још веће.

"И у једном таквом дану Путин је нашао довољно времена за Србију", истакао је Вучић.

На питање који је био адут у његовим рукама, Вучић каже да није било адута, али да је Путин говорио и сувише лепо о њему, да то није могао ни да сања.

"Он поштује самосталне и независне лидере. Нема везе да ли је сагласан, он поштује, јер таквих лидера у свету нема много који имају своје ја, и воде земљу по мери грађана. Он с правом осећа да је Србија таква земља", истакао је Вучић.

Пренео је и да је Путин пред крај разговора рекао да мисли да су разговарали као блиски пријатељи.

"Рекао је да будем сигуран да око ствари око којих Русија мозе да помогне, Србија неће бити остављена на цедилу. То је вазна порука", истакао је Вучић.

Поновио је да је цена од 270 долара за гас значи велики новац који ће остати за нашу земљу.

"Да је рекао Александре плати 330 , 340, или 350 ми бисмо направили славље, а он је дао по истој цени", указао је Вучић додајући да је Путин показао да је искрени пријатељ Србије.

"Иако ми живимо на нелаком месту, а најлепшем, вазна је порука да ћемо имати подршку у међународним институцијама и организацијама и да можемо да рачунамо на пријатеље", истакао је Вучић.

Вучић о договору за цену гаса: Мој предлог, Путинова одлука

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је договор о гасу са председником Русије Владимиром Путином спас за нашу земљу, јер нећемо имати проблема ни са струјом нити гасом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем.

"Много нам је помогао Путин својим односом - прихватио је да под истом ценом и условима добијамо гас током зиме, иако је крај уговора. Када је највиша цена гаса у историји да продужи испоруке по најнижој цени и повећа обиме", навео је Вучић.

Председник је на питање како је дошло до договора да ли је то био његов (Вучићев ) предлог или је то понудио Путин, рекао како је Путин донео ту одлуку тако што је прихватио његов предлог.

"Рекао сам вам да нисам сигуран да сам Путин да ли би прихватио мој предлог. Прихватио је и био је више него фер - капа доле и велико хвала", поручио је Вучић.

Казао је да су он и људи из његовог тима били толико нервозни, јер нису знали како ће све проћи, да нису могли да вечерају нити причају, као и да су се "хватали за гуше" од нервозе.

"А сад је све другачије. Без Путина то не би било могуће и много му хвала на томе, навео је Вучић.

Напоменуо је да је Србија имала кризу претходних дана по питању гаса, јер смо брже трошили количине гаса из складишта Банатски двор и били тек на нешто више од 100 милиона кубних метара резерви гаса.

Додао је да сада трошимо у Банатском двору по 13 милиона кубних метара гаса дневно, што значи да смо имали резерве довољне за нешто мање од 15 дана.

Вучић је нагласио да смо са овим договором решили проблем и да Србија неће имати проблем са гасом.

Напоменуо је да можда није било фер према руској страни што смо трошили гас и на ТЕ-ТО (термоелектрана-топлана) Нови Сад због струје, али и због грејања.

"Очекујем велики догађај у коме ћемо Путин и ја учествовати преко видео конференције за отварање ТЕ-ТО Панчево у децембру", навео је Вучић.

Додао је да ћемо у ТЕ-ТО Панчево трошити између 300 и 350 милона кубика гаса на годишњем нивоу, чиме добијамо још једна велики и значајан ресурс и за стварање струје.

"Разговарали смо о енергетској безбедности Србије. Огромне су несташице у Европи, где недостаје 70 милијарди кубика гаса, посебно што је 13 милијарди отишло за Јапан, Кореју и Кину течног нафтног гаса (ЛНГ), као и зато што је Северни ток 2 могао да изнесе 55 милијарди кубика гаса, али још није добио дозволу", додао је Вучић.

Извор: Танјуг