Вести

Фабрика воде у Чуругу

Фабрика за прераду пијаће воде отворена је у Чуругу, чиме је за мештане обезбеђена квалитетна пијаћа вода и већи капацитет водоснабдевања. Вредност инвестиције је више од 100 милиона динара, од којих је најзначајнији део обезбедила локална самоуправа, уз финансијску помоћ Покрајинске владе.

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић подвукао је да је ово инвестиција која ће допринети бољем животу свих мештана, а проблем водоснабдевања квалитетном пијаћом  водом решен је за наредних 30 до 50 година.

„Од када је изграђен водовод у Чуругу, између 1968. и 1972. године, капиталнијих улагања није било, ово је једна од највећих инвестиција, којом је решен један од већих проблема када је Чуруг у питању. Тренутно радимо урбанистичке планове за изградњу фабрике воде у Госпођинцима, која треба да снабдева водом Госпођинце, Жабаљ и Ђурђево. Анализом смо установили да је то водоизвориште најчистије и најиздашније, те нам је план да у наредном периоду почнемо изградњу те фабрике и да сва насељена места буду обезбеђена квалитетном пијаћом водом“, рекао је Радановић.

Свечаном отварању присуствовао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је истакао да је изградња оваквих постројења и ове и наредних година један од приоритета Покрајинске владе у градовима, општинама и селима широм Војводине.

„Реализација ове инвестиције у Чуругу један је од примера како треба радити стручно, професионално и одговорно, у задатим роковима. У току је припрема за изградњу фабрика воде у Темерину и у Беочину, док су у Оџацима почели радови. У току је конкурс вредан 600 милиона динара, који ће омогућити финансирање оваквих пројеката у мањим местима. Такође, заједно са Градском управом Новог Сада припремамо изградњу фабрике воде, капацитета 600 литара“, нагласио је председник Покрајинске владе.

Систем за припрему воде у Чуругу има капацитет од 30 литара у секунди, а осмишљен је тако да може да буде активан 24 сата дневно, чиме је уз резервоар запремине 250 кубних метара могуће покрити све нивое потрошње. Током процеса се из воде уклањају све непожељне материје, вода се дезинфикује и уклањају се бактерије које се повремено могу појавити у бунарској води.

 

 

 

Извор:формат Жабаљ