Вести

МИРОВИЋ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И НР КИНЕ РАЗВИЈАЈУ СЕ У СВИМ ПРАВЦИМА

Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње АП Војводине и кинеске провинције Шандонг потписали су на онлајн састанку председник Покрајинске владе Игор Мировић и вицегувернер те провинције Ђи Бинчанг.

Две стране радиће на подстицању институција и привредних друштава у развијању међусобне комуникације и сарадње у областима привреде, инфраструктуре, пољопривреде, науке и технологије, образовања, заштите животне средине.

"Ово је први корак ка успостављању конкретне сарадње између АП Војводине и провинције Шандонг у бројним областима од заједничког интереса. Односи Србије и НР Кине развијају се у свим правцима. Наши председници Александар Вучић и Си Ђинпинг зацртали су планове који се пре свега односе на економску сарадњу и развој, и ми на овај начин дајемо допринос њиховој реализацији", рекао је Мировић и додао да је Србија у свему, посебно у развоју економских односа, поуздан партнер и савезник НР Кине.

Мировић је истакао да Војводина, као најразвијенији део Србије, већ годинама интензивира везе са кинеским провинцијама, а да о томе најбоље говори податак да Покрајинска влада има потписане документе о сарадњи са седам региона у Кини.

"Војводина је пољопривредна регија, али уједно и центар савремених индустријских технологија. Очекујемо да овим документом ојачамо сарадњу са провинцијом Шандонг, продубимо односе наше две покрајине, али и да привучемо нове инвестиције у Војводину“, рекао је Мировић.

Извор: Танјуг