Вести

Наставићак дијалога-прва тема биће ЗСО

Вучић: Наставићемо дијалог-прва тема биће ЗСО
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас након разговора са лидерима ЕУ и са Западног Балкана да ће бити настављен дијалог у Бриселу између Београда и Приштине, али да прва тема мора да буде формирање Заједнице српских општина.
"Наравно да ћемо да наставимо дијалог, само прва тема мора да буде ЗСО, баш као што је то написано у саопштењу ЕУ", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на самиту ЕУ-ЗБ на Брду код Крања.
На питање шта је било на самиту са најављеном темом за укидање роминга између ЕУ и ЗБ, Вучић је рекао да није данас разговарао на ту тему са европским комесаром Оливером Вархејиом, већ о европском путу Србије и отварању кластера.
Пренео је новинарима да је белгијиски премијер Александар де Кроу говорио о томе како ЕУ највише улаже у земље ЗБ, али да треће земље - Русија, Кина и Турска то много боље презантују од ЕУ.
Вучић је казао да је изразио захвалност ЕУ на огромном новцу и великим инвестицијама и на свему што раде када је реч о помоћи нашој земљи.
"Делимично је у праву, али ако хоћемо да будемо поштени, један део односа нашег мњења према ЕУ је управо због односа према Косову у односу на неке друге земље у региону, и то је сасвим разумљиво", навео је Вучић.
Каже да су посете Београду Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен биле добре и да су имале добре и позитивне поруке.
"Очекујем пре краја године посету Киријакоса Мицотакиса, као и више евопских лидера да дођу у посету Београду", казао је Вучић.
Спремни да спроведемо све из Вашингтона
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Београд спреман да спроведе све из Вашингтонског споразум, али и да је Приштина тај документ прогласила мртвим.
„Приштина је Вашингтонски споразум прогласила мртвим. Што се мене тиче ми смо спремни да све проведемо у дело“, казао је Вучић, на конференцији за штампу после Самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања.
Он је одговарајући на питања новинара, рекао да постоји једина тачка која је различита од споразума који је Приштина потписала, а тиче се односа са Тел Авивом или Јерусалимом.
„За све друго ми смо у потпности спремни да поштујемо, сем што је Приштина рекла да за њих више не важи Вашингтонски споразум“, закључио је Вучић.