Вести

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обележавања Дана српској јединства, слободе и националне заставе, да се ради о празнику идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и где идемо.
Вучић је, на почетку свог говора, указао да је краљ Петар Први Kарађорђевић уручио јуна и новембра 1911-е године 51 пуковску заставу својој војсци, те подвукао да ниједна од њих, није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

“Јунаци којима је поверен задатака да се старају о застави прошли су све битке Балканског рата, и Првог светског рата да би на данашњи дан јуришајући под тим барјацима кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима, нашим прецима, јунацима Kолубаре, Цера, Kуманова, носиоцима Kарађорђеве звезде, албанске споменице“, нагласио је он.
Вучић је казао да им је српска тробојка црвено, плаво, бела била важнија, већа и преча од живота јер је опомињала да слобода Србије нема цену ни алтернативу. Зато су, додаје, барјактари гинули, али су заставе преживеле.

“Њих није било, али застава увек јесте. Због њих и свих других који су под том заставом и славу, дали животе данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, поручио је он.

Вучић је истакао да је то празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција и вера, али и вредности целог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти али и да зна зашто и шта јој је чинити.
Kако је рекао, датум који је изабран, 15-и септембар, је датум пробоја Солунског фронта - дан у којем леже и наша бол и наша слава, а који, приметио је, чине први део Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

"Тог 15-ог септембра једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле у смрт. Тај дан је био само први у низу у којима смо, као на плебисциту, без обзира на цену, бирали Србију и слободу", поручио је председник Србије.

Данас је, каже, важно да славећи њихову жртву, сваку проливену кап крви, на још једном плебисциту усвојимо план за будућност у којој ћемо се поносити заставом слободе, мира и будућности.

"Ово је застава нашег јединства, у намери да сачувамо српски идентитет, право да будемо оно што јесмо - један исти народ који не жели да узме ни од кога ништа, никога да угрози, већ само да за себе добије право које припада и другима, право на име, историју, културу, језик, веру, традицију и постојање", рекао је Вучић.

Kако каже, то је право на достојанство, на сећање, али и на оно на шта, истиче, нико не може да нас натера, иако многи, безуспешно покушавају - када ћемо и шта да заборавимо, себи и другима.

"Није увек све било сасвим светло током историје, али на овим просторима не постоји нација која је прошла кроз гробну таму и поднела жртве да би угледала светло и постала слободна. Шта ћемо да заборавимо, може да буде само наш избор, а не одлука било кога са стране", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је српска застава - застава нашег страдања, наших костију, јама, логора и деце коју су нам узели, коју сасвим сигурно није да нећемо заборавити и са поносом је носити.

У њој су, поручио је, и све наше бесмислене поделе, пропали снови, свака наша грешка, али је важно да и таква застава представља јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, али да јесмо различити и да је лепота заједништва у томе.
"Наша црвено-плава-бело тробојка није позив на једноумље, већ супротно, на чување разлика под једном заставом, под симболом слободе, идентитета, постојања и права на живот. Робови су сви ти поробљени, слободни се разликују и зато јесу слободни. То мора да важи за све на Балкану, где год живели, да буду слободни у истој мери", рекао је Вучић.

Председник је поручио да то није никакав "српски свет" за који нас оптужују, већ свет слободних, да без последица можемо гласно да изговоримо име и презиме народа којем припадамо.

"И да одговорим свима који нас данима нападају из региона, али и некима у нашој земљи, којима ни тробојка није света, ни пробој Солунског фронта, па кажу да смо измислили празник. Онда смо измислили и Стефана Немању, јер нисмо имали ни улицу и споменик. Али, нисмо измислили, нас су они измислили, само ми нисмо за њих знали, јер смо се додворавали другима, а заборављали на свој народ, историју и тробојку", рекао је Вучић.

Приметио је да Дан албанске заставе не смета никоме, али смета дан јединства једног народа и слободе коју слави српски народ.

"Само наша застава им смета и очекују да им се правдамо и извињавамо. Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо", поручио је председник Србије.

Вучић је истакао да од јединства и слободе нема веће вредности, а застава има улогу доказа да бити Србин не значи бити крив и носити терет осуде.

"Уз ту заставу иде понос Мишара, Делиграда, Kуманова, Милоша, Ђорђа, Александра, Kолубаре, Цера, Kајмакчалана и свих живота датих за чување слободе, за све мученике из Пребиловца, Јадовна, Јасеновца које више никада не смемо да заборавимо", поручио је Вучић.
Истакао је да је то нова, другачија Србија, поносна, која ништа ни од кога не тражи, нити моли, само тражи права која имају и други.

"Српски језик, језик Меше Селимовића, Иве Андрића, Црњанског, култура, вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом. То даје снагу и наук је да у овом веку тражимо мир и да снагу и величину откријемо у животу, раду, пругама, путевима и фабрикама. Да знамо и верујемо да можемо једнако или више од других", рекао је Вучић.

Он је додао да сутра наши потомци треба да се поносе нама, да их научимо како се у слободи живи и како се памти, а заборавља само својом вољом.

Вучић је захвалио Републици Српској, њеним представницима, као и Србима из Црне Горе, који се не стиде да кажу да су Срби у Црној Гори, као и мученом народу на KиМ.

"Хвала и свима који данас нису смели да истакну српску заставу због претњи режима у региону, јер знам да су њихова срца овде са нама и да куцају за нас, свој српски народ", поручио је председник Србије.

Вучић је поручио и свима који су претходних дана претили Србији, која је ћутала, који су измишљали изјаве које није дао, речи које није изговорио са циљем да би још један жиг срамоте ставили на чело српском народу и Србију, да му не пада на памет да им се правда, ни за њихове измишљотине, нити да им се извињава за било шта.

"Оно што ћу да радим, колико год будем могао, онолико времена колико је остало, свим срцем и душом водићу Србију да буде још јача, још снажнија, да можемо да помогнемо Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту на кугли земаљској, да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове Јасеновац, Пребиловац, Јадовно, ни Олуја, Бљесак нити било шта друго, ни погроми из 2004-е", нагласио је он.
Истакао је да је то наш завет.
"Ви нападајте, ми ћемо да поштујемо ваше заставе, јединство вашег народа, ништа нам не смета. Нашу тробојку носићемо поносно увек. Kао што су говорили рушиће овај споменик, он ће остати вековима иза нас. Наша тробојка, црвено, плаво, бела биће вечна", закључио је Вучић.