Вести

ГЛИШИЋ: НЕМА ИЗГОВОРА, ОДБОРИ МОРАЈУ ВРЕДНО ДА РАДЕ

Чим је изабран за председника Извршног одбора Српске напредне странке, на Изборној скупштини 28. маја, Дарко Глишић је повукао прве организационе потезе и унео нови елан у рад Странке. Одмах је уследила подробна анализа изборног резултата и упоређивање резултата које је постигла републичка листа СНС са резултатима локалних СНС листа.

На неким местима биле су изузетно велике разлике између ове две листе, што је одмах упалило аларм и захтевало да детаљно анализирамо зашто је у некој локалној самоуправи наш одбор имао 20 или 25 одсто слабији резултат у односу на републичку листу. Не желимо да будемо неодговорни према грађанима у било којој општини Србије и не желимо да иза имена Александра Вучића и Српске напредне странке стоје људи који у својим локалним срединама немају капацитет да задобију поверење грађана и решавају проблеме – каже Дарко Глишић за „СНС Информатор“.

Колико је било таквих примера?
- У 11 одбора приметили смо драстичну разлику између ове две листе, и то је захтевало брзо деловање. Показали смо грађанима да нисмо исти као друге странке, да нико не може само да клима главом и да довека буде на некој функцији, већ да су нам потребни људи који праве резултате за добробит своје локалне средине и грађана.

Какве кораке сте предузели?
- Бројке никада не лажу. Ако је републичка листа имала 50-55 одсто, а локална 20-25, или чак само девет одсто - јасно је да су подбацили наши људи. Наш посао је да разговарамо на терену, да сакупљамо информације са разних страна о томе шта није било у реду, али и о томе ко би могао да буде локални лидер, ко може да изнесе политику Александра Вучића и СНС-а, која је Србију покренула напред, и да онда то покушамо да формулишемо у кадровска решења. Суштина свега су људи. Тамо где нема човека који може да носи комплексан посао председника општине или градоначелника, неће бити ни резултата, и обрнуто. Без икакве увреде, у таквим случајевима морамо потражити људе који су способни за толику одговорност и посао. Немамо право да трошимо време грађана и да се бавимо изговорима. За сваку ситуацију може да се нађе изговор, али то није решење. Решење је да радимо, да се поправљамо, да будемо све бољи.

Са радом којих одбора сте задовољни?
- Има одбора који су постигли изузетне резултате и који заслужују да буду похваљени. Рецимо добре резултате имају Коцељева, Велико Градиште, Ћуприја, Врњачка Бања, од великих средина град Крушевац, а од мањих још су ту Црвени крст у Нишу, Дољевац, Блаце, Трговиште, Црна Трава, као и многе општине у Војводини.

У којим одборима је потребно успоставити ред?
- У Рачи смо већ кренули са новим кадровским решењима, јер је недопустиво да са места председника општине освојимо само 26 одсто, а да на поновљеним локалним изборима на два бирачка места освојимо шест и осам одсто. То су резултати које не можете чак ни да коментаришете. Наша девиза је да не смемо да будемо исти као они који су се претходних година обрукали. Континуирано ћемо контролисати рад наших људи. Нема ту љутње, они који не одговоре задатку, морају да уступе место онима који могу боље и више да раде. Онима који воле изговоре, желим да поручим да засучу рукаве, почну да раде и испоставе резултат – колико имају урађене нисконапонске мреже, колико водоводне мреже, колико асфалтираних путева... Ако се бавите само кадровима, ко ће бити на којој функцији, ако сте превише слободни и бахати, онда ће и резултати изостати, што грађани одлично виде. Наш систем контроле неће имати пардона ни према коме, без обзира из које општине долазио, без обзира ко то био. Резултат је главни и једини критеријум.

Да ли је тешко бити председник Извршног одбора СНС-а, с обзиром на бројност чланства и одбора?
- Не волим да се жалим, нико ме није терао да се бавим овим послом. Прихватио сам из љубави према Странци, јер ме је ова Странка формирала, и као личност, и као некога ко је остварио локалну каријеру, као председника Општине Уб, кога су грађани са почетних 21 одсто, наградили, после четири године на челу локалне самоуправе, са 58 одсто гласова. На личном примеру показао сам да мора да се направи резултат и да нема изговора. Решио сам да се озбиљно бавим овим послом, због чега ћу раздвојити функцију председника општине од функције председника ИО, и у потпуности ћу се посветити Странци. Сматрам да сам дужан да Српској напредној странци вратим део онога што је она мени дала. Моја девиза је да нема кукања и да ме нико није терао, већ сам се сам прихватио овог посла и радим га са пуним еланом.

Како објашњавате то што СНС данас има више од 600.000 чланова, што је најмасовније страначко чланство на Балкану?
- То је, пре свега, захваљујући политици председника СНС и његовим резултатима који су добили потврду на претходним изборима, без обзира на непопуларне мере које су провођене. И упркос истини коју је говорио грађанима, а познато је да наши људи баш и не воле истину, да су им драже лажи које им неко говори две недеље пре избора, макар оне биле погубне по њих. Александар Вучић је кренуо потпуно другим смером и грађани су врло брзо схватили да је истина за њихово добро. И зато смо добили 100.000 гласова више него 2014. године, упркос свим реформским мерама. То недвосмислено говори да се људима вратила нада и да виде перспективу. Очекујем да резултати реформских мера буду још очитији за наредне четири године и да се искристалишу многе добре ствари због којих смо морали да се мало притрпимо претходих година, и да круна тог посла и политике Александра Вучића буде 2020. године.

Колико је међу чланством оних који гледају само свој интерес?
- Увек има оних који долазе искључиво ради личног интереса, да би профитирали са чланском картом. Један од наших задатака биће да оне који само машу чланском картом и ништа не раде, лишимо тог задовољства и удаљимо из наших редова. Иако их нема много, на нама је да их препознамо и удаљимо. Да покажемо грађанима да нећемо бити као Демократска странка, већ да смо озбиљна, државотворна странка која води рачуна о реду у сопственој кући, и у држави.

Да ли Странка има механизме да санкционише чланове чије понашање није у складу са програмом СНС?
- Наравно, постоје дисциплинске мере – опомена и искључење, а практикујем разговор пре њих, да видимо шта је проблем и да ли из њега можемо да изађемо. Дисциплинске мере следе тек кад исцрпимо све друге методе. И сам сам некада предлагао решења, кадрове или пројекте за која се касније испоставило да су били погрешни. Али, сваки пут сам, кад сам видео да сам погрешио, грешку признавао и исправљао. Поручујем члановима да, када погреше, гледају да из те своје грешке нешто науче и да знају шта убудуће не треба да раде. Чињеница је да никада неће напредовати уколико своју грешку буду бранили и оправдавали.

Какви су вам планови за ову годину?
- Желим да обиђемо сваког члана од 600.000 чланова. То је посао наших одбора у другој поливини године, а у децембру ћемо видети ко је и како тај посао урадио. Не можемо да допустимо да наше чланове позивамо само на гласање, на неки догађај или када треба да плате чланарину. Морамо да их обилазимо, да са њима разговарамо, да видимо шта мисле и предлажу, са каквим се проблемима суочавају. Наравно, не може се сваки проблем решити, али мора да се има људски приступ. Волео бих да наши одбори овоме приступе искрено и поштено. Остварење овог циља један је од приоритета који сам себи задао, и лично ћу контролисати како се то развија. Планирам да, кад обилазим неки одбор, насумице окренем и 15-20 чланова телефоном и да од њих чујем да ли је неко разговарао са њима. Кроз такав систем контроле показујемо да бринемо о људима, да наши чланови нису само бројке, већ људи са којима желимо да имамо контакт, да сазнамо шта мучи и њих, и средину из које долазе.

Извор: "СНС Информатор"