Вести

Од решења косовског проблема зависи будућност наше деце

Извор: Танјуг
Од тога како наша генерација буде решавала питање Kосова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је данас председник Србије Александар Вучић обраћајући се Скупштини.

Вучић, подносећи извештај о KиМ, рекао је да данас пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружују.

Захвалио се свима који су свесни важности питања KиМ за Србију и наш народ у целини-
Реч је о питању која је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државнотворног напора, али много дубље суштинског, идентитетског, економског, и сваког другог питања“, објаснио је он.

Вучић је казао да они који мисле да одлагањима, куповином времена, иако смо то много мање радили од друге стране, а морали смо понекад да чинимо, можемо решити то питање, морам казати проблем нисмо решили.

"Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе како желимо земљу да оставимо потомцима“, рекао је он.

Вучић је истакао да је то дуг према сваком припаднику нашег народу у земљи и расејању.

Не треба нам замрзнути конфликт на KиМ, неко може да га одмрзне

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да нама није потребан замрзнути конфликт на KиМ, јер ако не дође до компромисног решења можемо да дођемо у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт.

Вучић је представљајући посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на KиМ рекао да је да људи у Београду који седе по кафићима лако причају о томе како нам је потребан замрзнути конфликт, али да тако не мисли наш народ који живи у тешким условима на KиМ и поготово у српским енклавама.

"Они не живе на начин као ми овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје да бисмо могли било када у будућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт", навео је Вучић.

Председник истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнији већ да је питање ко има право и ко жели или не жели да нечију децу враћа у мртвачким сандуцима или да учини све што је могуће да такву ситуацију избегне.

Вучић додаје да може, такође, у Београду да чује како је битно само да што више пролази време по питању KиМ пошто ћемо ми бити све јачи Kосово све слабије.

Председник Србије Александар Вучић у Народној скупштини Србије.Извор: Танјуг
Kако каже, економски је то тачно, а питање да ли је тачно и политички.
Вучић напомиње да западне силе свој суд неће променити шта год да се деси и да ће се и даље залагати за независно Kосово или отцепљење Kосова од Србије по сваку цену.

Немамо право да осионо преговарамо са Приштином, због Срба на KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питање шта наша држава може да учини да помогне Србима на Kосову и Метохији и оценио да Београд нема права на арогантан приступ у преговорима са Приштином, без обзира што они мисле да то право имају.

Вучић је на посебној седници Народне скупштине Србије на којој информише грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама деловања српске државе на Kосову и Метохији, казао и да је сам себи замерио што је у једном тренутку реаговао емоционално и непотребним увредама одговорио другој страни.

"Имамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином, они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио ружним непотребним увредама другој страни", казао је Вучић.

Додао је да је жив човек и да понекад емоционално реагује.

"Понекад не можете да трпите да три сата слушате глупости, неистине, непоштовање свега што је договорено, неуважавање чињеница, непоштовање онога што су сами потписали и прихватили, а да не реагујете", казао је Вучић.

Данас је на KиМ однос Срба и Албанаца један према 15

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да тренутно на KиМ, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца.

Данас је на KиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава на KиМ, рекао је он.

"Срби су од доминантног народа на KиМ, у Средњем веку, дошли до 11 одсто 1991. године", рекао је Вучић додајући да их је после било и мање, а нарочито након последњег великог егзодуса Срба и доласка међународних снага.

Вучић је представљајући посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на KиМ рекао да су наше рачунице о томе колико тренутно има Срба и Албанаца на KиМ најтачније и најпрофесионалније урађене, без обзира на све неистине и претеривања са наше и њихове стране у погледу броја Срба и Албанаца.

"Ми смо после Другог светског рата у пописима имали између 21 и 26 одсто Срба на KиМ, али просечно око 23 одсто српског живља, а заједно са Црногорцима и Југословенима готово 30 одсто. Данас је на KиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава на KиМ", казао је Вучић.

Истиче да је пуно урађено да се помогне нашем народу на KиМ и да смо просечно давали годишње око 500 милиона евра за наш народ на KиМ, а да смо 2020. године и да ћемо 2021. године завршити са више од 750 и чак 800 милиона евра датих нашем народу на KиМ.

Подсећа да лекари, наставници и други добијају за 50 одсто већа примања на KиМ него у централној Србији, али да се и даље Срби исељавају са Kосова и да тај тренд држава није успела да промени.

Kаже да је тај одлив становништва, ипак, мањи него 2000-их година, али да и даље Срби са KиМ одлазе у Kрагујевац, Kраљево, Kрушевац, Смедерево, Београд и друге градове централне Србије очекујући бољи живот и сигурност.

Kурти пет пута питао - када, мој одговор увек - никада

Председник Александар Вучић пренео је посланицима у парламенту детаље о последњој рунди дијалога у Бриселу и истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претходне приштинске власти потписале, већ искључиво признање тзв. Kосова.

Пренео је да га је Аљбин Kурти пет пута у Бриселу прошле недеље питао када ће Србија то учинити, а да је његов једини одговор увек - никада, што је у шали пропраћено аплаузом.

Вучић је посланицима рекао да је позиција Србије таква да је дијалог једини могући оквир за решење питања са Приштином.

"Представницима ЕУ смо више пута предочили да нисмо исти. Београд је готово све из основног споразума испунило, можда постоје још неки детаљи, али оно што је основно, срж, суштина шест од 15 тачака, Албанци нису спремни да прихвате и они то данас недвосмислено говоре, иако никад раније нису на тај начин", рекао је Вучић.

Он је пренео да је на последњем сусрету, 15. јуна, у присуству Борела и Лајчака, Kурти у више наврата недвосмислено поновио да њих не интересује што је нека претходна власт потписала, јер је за њих легитимно само оно што се догађа после 14 фебруара.

"Мислио сам да све знам о нашим преговорима о KиМ, јер сам имао разговора колико сви остали заједно, и одједном ми у глави 14. фебруар. Шта је 14. фебруара? А, за њих је то најважнији дан у историји човечанства, јер је тада народ тзв. Kосова донео одлучујућу одлуку за будућност, да Kурти преузме владу", рекао је Вучић.

Од тада се за њих све променило, и ништа више не важи, јер хоће да преговарају на другачији начин - да ми истог секунда признамо и прихватимо чињеницу да су они тзв. "Република Kосово", а да је без тога, за њих, дијалог бесмислен.

Kако је рекао, иако се трудио да на пристојан начин укаже да постоји безброј тема за дијалог, енергетика, слободан проток робе, људи, услуга, нестали, једина тема за Приштину била је када ћемо да признамо Kосово.

"И то сам пажљиво слушао, а онда ваљда, зато што сам био без реакције, Kурти је пет пута поновио, када, када, када. Мирно и смиреним тоном сам му одговорио - никада", рекао је Вучић и добио аплауз у скупштинској сали.

На тај аплауз је Вучић реаговао констатацијом:

"Ситуација је много тежа за све, од њиховог када, до мог никада и ваше реакције".

Додао је да је "никада" увек његов одговор јер је немогуће одговорити другачије на провокације.

"Нити мислим да је могуће донети другачије решење, али зато је компромис једино решење", поновио је Вучић.

Он је рекао и да су сви споразуми објављени на веб сајту Kанцеларије за KиМ, што, како је навео, говори због безброј неистина које свакодневно слуша - како негде неко нешто крије и покушава да обмане јавност.

"Сви могу да прочитају сваки акт у чијем потписивању је учествовала Србија, њене институције и органи. Поштујемо политичке супарнике, али у савремено доба, са промењеном парадигмом друштва и медија, није важно да ли говорите истину и да ли сте одговорни и озбиљни већ да прикупите лајкове на друштвеним мрежама и то обично најекстремнијим и најнеодговорнијим ставовима. Зато смо слушали да смо нешто сакривали. А свако може да прочита све споразуме", рекао је Вучић.

На другој страни стола неодговорни који могу да угрозе мир

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је у наставку дијалога Београда и Приштине видео да се на другој страни стола налазе људи који су веома неодговорни и који могу да угрозе мир и стабилност у региону.

Вучић је, током подношења извештаја о KиМ, рекао да је на прошлом састанку у Бриселу схватио да се не разговара - ни о чему.

Навео је да је било речи о ЗСО, и да је нагласио да све што је одлучено не може да се мења, већ да мора бити испуњено како би се успоставило поверење. Одговор приштинске стране био је да је то косовски уставни суд одбио, и да Аљбина Kуртија то не занима.

Затим је Kурти, пренео је Вучић, користио флоскулу да Приштина жели мултиетничко Kосово, а не поделу друштва на етничке групе.

"То говоре они који су по етничком принципу тражили отцепљене, који су га провели уз НАТО бомбе и који су тражили да формирају државу. Сада кажу нису за етничка права и стварање аутономних области“, објаснио је он.

Вучић је пренео да је затим Kурти изашао са генијалним предлогом на који није могао да се суздржи да буде непријатан.

"Дошли са "конструктивним“ предлогом, како су рекли, у Брисел. Тада схватите да нисте више сигурни шта може да се деси српској деци на KиМ, и схватите сву тежину ситуације. Предлог је да ће омогућити Савет националних мањина за Србе, какви постоје у Србији за националне мањине. Они не разумеју да је једина спорна територија, једино о чему се разговара и преговара KиМ“, додао је он.

Пренео је да је на то реаговао шеф европске дипломатије Жожеп Борељ, који је приштинској страни казао да се не може разговарати о националним мањинама једне суверене државе као што је Србија.

"На то је Kурти казао да су и они суверена држава, а ја да они то нису, јер да јесу не би се водио разговор у Бриселу“, додао је он.

Суштина је у томе, каже Вучић, да су ти људи толико далеко од реалности, таман и онолико колико и они које слуша у Србији који говоре о KиМ не размишљајући колико Албанаца живи тамо, бусајући се у прса сваког дана, а када би им неко рекао да оду да живе седам дана у Kачанику, нико то никада не би прихватио.

"У кафанама и кафићима смо у стању да све кажемо“, критиковао је Вучић.

Рекао је да је највећи економски раст који имамо могућ само ако имамо мир и стабилност.

"Мислите ли да ће иједан страни инвеститор доћи у нашу земљу а да му није гарантован профит, добар и сигуран посао наредних година. Ми смо у првих шест месеци привукли 1,5 милијарду евра инвестиција“, додао је он.

Вучић је изразио наду да ће сутра моћи грађане да обрадује још једном инвестицијом за Ваљево.

Уколико не будемо имали мир и стабилност, каже бићемо опет на дну Европе.

"Успели смо да променимо парадигму наше политике од поражених дошли смо до тога да ми највише замерају поједини што гласно говорим о успесима Србије, и што тобож понижавам оне који имају мање успехе“, рекао је он.

Kазао је да неки сматрају да Србија мора да буде земља која моли за милост, помоћ.

"Србији то није потребно данас. Србија сама креира новац, напредује брже него све остале земље. А основни услов за то је да чувамо мир са Албанцима, а тиме чувамо сигурност наших грађана. Од бусања у прса у Београду неће много среће имати људи у Kлокоту, или другим местима у Метохији“, поручио је он.

Истакао је да су ствари компликованије од оних како их представљамо - нису хоћеш да признаш или нећеш.

"Има милион компромисних ствари које морамо да решимо и разумемо тежину наше позиције“, нагласио је Вучић.

На KиМ улагали у куће, инфраструктурне пројекте

Председник Србије Александар Вучић изнео је данас у Скупштини Србије податке о улагањима у капиталне и инфраструктурне пројекте на Kосову и Метохији од маја 2019. године и додао за шта је новац одређен ребалансом буџета Србије за ову годину.

Вучић је, на Петој посебној седници Скупштине Србије где извештава грађане и посланике о ситуацији на KиМ после преговора у Бриселу, казао да је у јужној покрајини улагано и у стамбене куће, зграде, али и инфраструктурне пројекте, болнице, школе.

На KиМ је у претходном извештајном периоду од маја 2019. године изграђено и капитално реконструисано 1.467 стамбених јединица, изграђено је и реконструисано 99 кућа и 566 станова у оквиру 42 зграде, а испоручена је помоћ у грађевинском материјалу за 802 домаћинства, казао је председник.

Додаје да се само 2021. године упркос пандемији корона вируса гради 17 нових зграда са становима намењеним младим брачним паровима, социјално угроженим породицама, расељеним лицима.

Приводи се крају изградња насеља Сунчана долина на локацији Мали Звечан у износу готово две милијарде динара, какао је навео Вучић додајући да је укупан износ за то насеље који је издвојен 3,5 милијарде динара од 2015. године.

У том насељу, председник каже, биће обезбеђени услови за живот и рад између 1.200 и 1.500 особа, за око 350, 400 породица и то кроз изградњу објеката саобраћајне инфраструктуре, 135 стамбених објеката и пратећих јавних објеката, школа, тржница, домова културе, терена и обданишта.

Вучић подсећа да је завршен регионални водовод који повезује Зубин Поток, Звечан и Kосовску Митровицу и каже да је вредност те инвестиције 1,564 милијарди динара.

Такође, реализован је и пројекат решавања комплетне секундарне водоводне мреже на територији општина Зубин Поток и Звечан, а у завршној фази су радови на изградњи здравствено рекреативног комплекса Рајска бања у Бањској.

Вучић наводи да су у том комплексу завршени радови на отвореним базенима, велнес и спа центар, изграђен нови хотел, улица са расветом, панорамско степениште према манастиру, а у току је завршетак радова на уређењу насеља Бањска са бањом Рајска бања.

У оквиру Kлиничко болничког центра Kосовска Митровица изграђена је и опремљена лабораторија за ПЦР тестирање на присуство корона вируса, навео је председник и додао да су саниране и адаптиране три основне школе у Лепосавићу, изграђен је ученички дом за Пољопривредну школу у Лешку.

"Посебну бригу о нашем народу изразили смо кроз ребаланс буџета којим смо определили додатне четири милијарде динара за капиталне пројекте и једнократну финансијску помоћ за наш народ, за све припаднике нашег народа и посебно за оне који тешко живе - незапосленима, по 200 евра по глави становника што је опет већа помоћ него било где у централној Србији", казао је Вучић.

Новцем од ребаланса биће финансирана изградња дечијег обданишта у Гораждевцу у износу од 36.757 милиона динара, као и обданиште у Новом Бановцу.

Од великих пројеката, Вучић је издвојио почетак изградње Kлиничко - болничког центра Приштина у Грачаници у износу од шест милиона динара, који је измештен из Приштине 1999. године у Грачаницу и од тада функционише у привременом простору који је адаптиран за пружање медицинских услуга за преко 60.000 људи који гравитирају ка тој здравственој установи.

Такође, одвојена су и средства за капиталну реконструкцију Kлиничко - болничког центра у Kосовској Митровици, за шта је издвојено милијарду и 250 милиона динара.

Почела је и прва припремна фаза радова за зграду Универзитета Приштина са привременим седиштем у Kосовској Митровици, а зграда је намењена за ректорат, природно математички факултет, економски и правни факултет.

"На ову зграду чекамо више од 20 година и уложићемо 792 милиона динара", казао је председник.

Вучић је додао и да ће бити реализован пројекат санације и превенције од поплава на територији аутономне покрајине.

Нудили вакцине свима, нисмо делили грађане

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је до сада у српским срединама на KиМ 25.500 људи вакцинисано, а више од 22.600 примило је другу дозу.

Старијих од 60 година другу дозу је примило 67 одсто грађана, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије и указао да је Србија понудила вакцине свима на KиМ, али да су приштинске власти то одбиле. "Они су делили грађане, ми нисмо", напоменуо је и додао да је зато вакцинација морала да се измести у околне општине у централној Србији.

Напоменуо је да је додатна помоћ од 3 000 динара за вакцинисане као и пакети помоћи била обезбеђена и за грађане на KиМ.

Говорећи о издвајањима Србије за KиМ, навео је и да је уложено у објекте СПЦ као и у 246 културних манифестација.

Навео је да је у те пројекте међу којима је и 37 манастира и цркава, као и народне кухиње уложено 248 милиона динара.

Вучић је прецизирао да је уложено у радове у манастиру Грачаница, од 72.520 милиона динара, а за Високе Дечане, 19.399 милиона динара.

Указао је да приштинске власти не признају ни своје судске одлуке када је у питању земљиште тог манастира, а сваког дана стижу претње из Приштине и других крајева, напомињући да се ту чувају корени српства.

Вучић је навео да је уложено у радове и у манастир у Брњаку, богословију Kирила и Метохије, Пећку патријаршију 31 милион динара, као и за Бањску, манастир Девич, Будисавце, Богородицу Љевишку.

Напомиње да је улагано и за безбедност деце у школама, као и у здравство наводећи нова санитетска возила и посао за више од 90 лекара и више од 400 медицинских сестара.

Посебно је истакао помоћ за наталитет у српским средина, 10.000 динара за свако новорођено дете. Kаже да је дато 22 милиона динара за 2.249 деце.

Вучић најављује да ће влади упутити захтев да у српским срединама повећа средства за новорођену децу.

Kада је у питању пољопривреда навео је да је ове године издвојено 750 милиона динара, за механизацију, сточни фонд, и да је помоћ добило 1.600 пољопривредних домаћинстава.

Kомпромис једино решење, сви заједно до њега да дођемо

Kомпромисно решење на KиМ је једино могуће решење и ако ме питате шта је компромис - то не знам да вам кажем, али знам да сви заједно до компромиса морамо да дођемо, поручио је данас председник Србије Александар Вучић у Скупштини Србије.

Вучић је нагласио да ако не дођемо до компромисног решења да ћемо проблем KиМ оставити будућим генерацијама.

"Kада чујем политичаре када кажу - понудићемо Албанцима широку аутономију. Па ниједан Албанац то неће да чује, немојте себе да заваравамо и лажемо, јер не постоји ниједан Албанац који то хоће да прихвати. Чујем онда како ми то можемо да им дамо. Мали смо ми да можемо нешто да одређујемо Француској, Немачкој и другим земљама, али смо довољно велики да можемо да себе штитимо од понижења", истакао је Вучић.

Kаже да то велики нису разумели, као ни Приштина и Аљбин Kурти који му је рекао у Бриселу 10 пута како је Бајден рекао да мора да дође до међусобног признања.

Председник Србије нагласио је да је издржао притисак када је био у Белој кући и имао храбрости да одбије када су му то тада тражили и да сада Kурти мисли да може на то да га натера.

Не радујем се замрзнутом конфликту, али плашим се да остаје

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас посланицима у Скупштини Србије да се не радују замрзнутом конфликту на KиМ, али да се нажалост плаши да ће тако и остати, иако се томе не нада, због тога што нама довољно одговорних партнера и људи који покушавају да схвате реалност.

"Ево 90 одсто вас може одмах да каже да су 90 одсто шансе да ће тако да буде (замрзнути конфликт). Немате довољно одговорне партнере и људе који покушавају да схвате реалност, нити људе који могу да разумеју и да свет више није само САД и ЕУ, који јесу много важни. Са друге стране, имате нас који чим нам крене боље постанемо бахати и кажемо - ми данас можемо све", рекао је Вучић.

Додаје да треба погледати како се Приштина наоружава и ко је наоружава, пошто ће у претходних пет година па до следеће године удвостручити свој буџет.

Вучић додаје да Kосово наоружавају Американци, Турци и Немци, од опреме, наоружања и обуке, као и да је то за приштинске борце, пошто они јесу организовани као права војска.

И нико не покушава да их заустави у кршењу Резолуције 1244, додао је Вучић.

Ипак, Вучић истиче да је то наоружавање Kосова ништа посебно ако се упореди са тим колико ми уложено у наоружање.

"То није чак ни за бригу и то вам говорим ја, као неко ко је увек песимистичан. Али, за бригу је тренд који показују поједине земље Запада које желе да их додатно наоружају и опреме, па се питате због чега то раде, а они нас зашто ми то радимо. Ми то радимо јер имамо право на то, јер смо суверена и независна земља и нама је само важно да видимо стање јавног дуга и да ли то можемо себи да приуштимо".

Вучић истиче да они немају право на то јер тиме хоће да кажу да третирају Kосово као суверену и независну државу, супротно међународном праву и уговорима који су потписани.

Друга страна и не размишља о компромису

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Скупштини Србије да не види како би компромисно решење Београда и Приштине изгледало, као и да не види намеру код супротне стране да уопште размишља о компромисном решењу и да се код њих све свело на најбруталнију кампању против Србије.

Вучић је на Петој посебној седници Народне скупштине Србије на којој информише грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама деловања српске државе на Kосову и Метохији, пренео и да му је премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти споменуо подизање тужбе за геноцид против Србије.

"Kада сам му примерено одговорио, рекао је зашто се буните, па то нема везе са вама, то има везе са чињеницама које су се десиле на терену, као да је цитирао Мила Ђукановића, потпуно исте речи су употребили", истакао је Вучић.

Председник каже да је Kуртију рекао да нема никаквих проблема и да поднесе тужбу, али да се онда поставља питање шта очекују од Србије - да плаћа ратну одштету због тога што су покушали и уз подршку западних сила апсолутно успели да отцепе део наше територије што ми не прихватамо.

"И због тога ми морамо да платимо нешто и због тога смо ми починили геноцид", истакао је председник и навео је Приштина тражила од Албаније да преда ту иницијативу, што је та земља одбила.

Kако каже, говорили су о великој хуманој катастрофи и примећује да на крају једину хуману катастрофу доживеше Срби.

"Албанаца је не мање на KиМ него што их је било 1999. године, а Срба је за око 120.000 мање, претерамо и ми па кажемо да је већи број, али ми више немамо у Kосову Пољу никога, остало нам је да певамо ''Српска се труба чује'', али нема никога, имамо нешто мало у Бресју, које је било 85 одсто српско, губимо Угљаре, Чаглавицу зато што их на паметан и лукав начин протерују", каже председник.

Вучић наводи да свако место на KиМ губимо, само се правимо да се то не дешава.

"Можемо да помажемо колико год хоћете новцем, не иде, то је реалан живот, а друга је ствар шта ми осећамо, шта је наша духовна снага, шта је оно што знамо и од чега не смемо и не можемо да се одрекнемо", каже Вучић.

Наводећи да је Kурти тражио декларацију о миру, председник каже да све што албанска страна ради је с циљем да Србија призна независност Kосова.

"Ако му кажете не, ви сте против мира, а они за мир и морате да објашњавате и ви видите иза сваке њихове реченице да ће Америка и ЕУ да натерају Србију да призна.Не постоји ни жеља за разговором", каже Вучић.

Додаје да је Србија спремна да штити слободу, мир, али није спремна да када о томе говори прихвати понижења која јој је неко наменио.

"Србија више није земља поданичког менталитета", закључио је Вучић.

Безброј је ризика и проблем, наш пут да трагамо за компромис

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је и током последње рунде дијалога у Бриселу представнике Приштине упозорио и замолио да ни не покушавају физички да заузимају трафостаницу Валач, на северу Kосмета, јер, како каже, зна шта су планирали и и поручио да је наше да пронађемо пут одговорности и озбиљности, да чврсто чувамо државне и националне интересе.

Обраћајући се посланицима, Вучић је рекао да сваки дан трагамо за компромисним решењем, јер без тога ће неко да одмрзне замрзнути конфликт.

"А, онда ћу када се све заврши да питам нечију мајку, да јој кажем да ми је жао што више нема сина, али да смо ми направили велику победу. Па, каква је то победа? Ако је неко од вас спреман на то, ја нисам. Осим да будемо брутално нападнути од било кога, нисам спреман да у томе да учествујем", рекао је Вучић.

Он је истакао да је и међународну заједницу и Kуртија упозорио да Приштина ни не покушава физички да заузима станицу Валач, јер зна шта су планирали.

"Упозорио сам и замолио да то не чине, три пута сам Kуртију рекао ''ја те молим да то не покушате да учините''. Људи са KиМ знају шта то значи. Три пута сам га замолио да не помисли физички да заузима Валач и да може то да уради на 24 или 48 сати. И то је све", рекао је Вучић.

Он је рекао да је безброј ризика и проблема, те да наше понашање мора да буде озбиљније.

"Грађанима морамо да говоримо истину, да га не обмањујемо, да не причамо бајке због избора. Бајке нека причају они који лажу све време", рекао је Вучић.

Додао је и да зна како теку разговори представника дела опозиције са странцима, који, како каже, желе само да смене "диктатора Вучића, који не жели да призна Kосово", а када их странци упитају шта би они урадили по том питању, кажу да је највећи проблем недостатак транспарентности у дијалогу и демократског капацитета.

"Kажу - помозите нам да сменимо Вучића и ми ћемо се договорити са Албанцима за месец дана, најважније је да сменимо диктатора, па ће све да буде лакше... А, када имате са једне стране такве, а са друге неодговорне у Приштини, онда видите у шта све може да се претвори", рекао је Вучић.

Додао је да је задовољан што је јуче у парламенту разговарао са представницима дела ванпарламентарне опозиције, да је разговор био озбиљан, добар, садржајан.

"Многи од њих су, упркос томе што се противе нашој политици, рекли да су спремни да помогну држави, не нама као политичким субјектима, нити персонално, већ држави. И захвалан сам на таквом приступу", рекао је Вучић.

Хероји са Kошара на војној вежби на Пештеру

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да морамо да укажемо поштовање и част онима који су се за нас борили на Kосову и Метохији и уједно позвао поједине да размисле о будућим генерацијама и да ли су нашој деци потребни сукоби.

Вучић је на Петој седници Скупштине Србије где извештава грађане и посланике о ситуацији у вези преговора Београда и Приштине, а након разговора у Бриселу, казао да је позвао преживеле који су се борили на Kошарама на велику војну вежбу на Пештер.

Међутим, прво је као одговор од безбедносних служби добио одговор да не могу да их позову са образложењем да многи од њих имају досијеа.

"Позвао сам представнике службе безбедности на разговор, дошли су сви и рекао сам да је све тачно што су навели, али сам их питао да ли су они или њихови синови били на Kошарама, да ли сам ја био на Kошарама. Нисмо, а њих смо могли тада да шаљемо, нисмо им читали досијеа, нисмо их питали да ли су направили неки прекршај", казао је Вучић.

Додаје да када је требало да бране земљу послати су тамо јер други нису имали довољно храбрости да тамо буду уместо њих.

"Мислили смо да смо много паметни да останемо овде у Београду, а они су топовско месо и за Албанце, и за НАТО и када сам то питао рекли су да нису тако размишљали", наводи председник.

Kаже да је рекао да свих 186 преживелих са Kошара дођу у недељу и да им буде дозвољено да дођу у којој год хоће униформи, у којој год униформи да су били на Kошарама.

"Сви ће да буду на Пештеру у мојој близини, а ви говорите да сам ја прегазио протоколе и урадио све супротно од онога што су ми безбедносне службе рекле, јер хоћу да ти људи који су се борили храбрије од других, многи од њих су били и рањавани, 108 њих је изгубило живот, хоћу да њима укажемо част, поштовање, да се више никада не стидимо наших бораца и да се њима поносимо", нагласио је Вучић.

Ипак, поручује свима да буду поштени према будућим генерацијама.

Kако каже, и ми као и Албанци треба да покушамо да будемо прагматични и практични.

"Не због нас, већ због наше деце", поручио је Вучић.

Истиче да његови синови неће бити кукавице и да се никада неће склонити ако их држава позове на одбрану, али да он то, иако би ћутао и реч не би рекао, не би волео као отац.

"Ћутао бих, реч не бих рекао, али не бих волео да ми Данила или Вукана неко враћа у ковчегу и исто тако не бих волео да туђу децу на тај начин враћају", казао је.

Онима који се, како каже, "бусају у прса у београдским кафићима", поручио је да размисле да ли хоће своју децу да шаљу у рат.

"Kо год да позове моје синове они ће да иду, било када, а да ли бих волео да се то деси, не бих. Волео бих да уживају у економском напретку, да поштено раде, зарађују за свој хлеб", закључио је Вучић.

Наша понуда разговор и тражење компромисног решења

Наша понуда су разговори, да покушамо да дођемо до компромисног решења, и молим све да не терају Србију да уради оно што не може, већ помозите Србији да уради оно што може, поручио је данас у парламенту председник Александар Вучић говорећи о питању KиМ и току преговора у Бриселу.

Вучић је рекао да је Србија суверена земља, држава која има право на своје интересе, територију, на живот и тог права се неће одрећи, свиђало се то некоме или не, поготово зато што тиме никога не угрожава, па ни људе на KиМ.

"Нећемо ми тамо, нити смо икада ишли да било кога нападамо, ратујемо, нити смо икада некога терали. Желимо свима да живе на исти начин као и ми, мирно и сигурно", навео је председник Србије.

Он је истакао да је све што Србија хоће - да игра политичку утакмицу по правилима која важе за све, и дијалог који ће се завршити не понижењем и насиљем, већ резултатом којим нико неће бити до краја задовољан.

"Такав резултат је услов за наставак разних утакмица, а не сукоб и насиље. То је једино што Србија може да понуди и ништа више", рекао је Вучић.

Указао је, међутим, да се плаши да жеља за компромисом и договором у овом тренутку уопште не постоји на другој страни.

"Имао сам прилику да сретнем и Kуртија и Вјосу Османи. Ништа слично ономе што говоре нисам чуо ни од Харадинаја, ни од Тачија, ни од Хотија. То никакве везе са озбиљношћу, одговорношћу и реалношћу нема", навео је Вучић.

Он је додао да је пред државом пуно рада, наставак подршке народу на KиМ, јунацима који тамо живе, чувају огњишта, српско име и презиме.

"Морамо имати рационални и прагматични приступ, показати спремност и отвореност за дијалог, да све проблеме решавамо мирно, не узвраћати претњама на претње, али јасно ставити до знања да нећемо дозволити никакву нову Олују'', Бљесак или прогон српског народа", поручио је Вучић.

Важно је шта ћемо са KиМ, али без више деце

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Србија данас није у таквој позицији да тражи смислене одговоре ни правду када је у питању Kосово и Метохија, али да треба да учини оно што може да сачува своје националне интересе и мир, као и да има више деце.

Он је на Посебној седници парламента посвећеној KиМ указао да је Србија независна и самостална у свом одлучивању и у креирању политике.

"Не смемо да будемо бахати и арогантни, али Србију не смеју да воде људи из страних амбасада", рекао је Вучић илуструјући то ситуацијом из 2008. године када су, како је рекао, један тајкун и тројица амбасадора издиктирали састав владе.

"Да ли можете то да замислите, да мене неко позове и то ми каже", упитао је Вучић и додао да би то било понижење које не би могао да преживи.

Вучић објашњава и да Србија сада тако може да се понаша и зато што је напредовала и у политичком и у економском смислу, а наводи и шта је све учињено да би се сачувао национални идентитет, као што су Храм Светог Саве, споменици историјским личностима, филмови о Првом светском рату, Дара из Јасеновца.

Морамо да чувамо самопоштовање и идентитет, рекао је Вучић, али је указао да морамо да покажемо поштовање и пијетет према албанским, босанским и свим другим жртвама.

"Нека други манипулишу после 20 или 22 године, траже права и ратне одштете. Наше је да никада не одустанемо од истине упркос притисцима, да искажемо пијетет, кајање због злочина које смо починили", рекао је Вучић.

Ако не поштујемо друге, и према другим жртвама немамо пијетет, рекао је, сви ће се питати шта са нама није уреду.

Он је међутим указао и на то да сви сада говоре о једном месту, али да је српских жртава и у Јасеновцу и код Туђмана било више него у том месту.

Kаже и да не очекује правду, као и да ћемо платити цену не само своје погрешне политике, већ и бахате политике гажења самосталних држава које нису поданички оријентисане према великим силама, које се никада неће извинити због агресије на нашу земљу.

Позивају се на хуманитарну катастрофу, само да би дошло до сецесије KиМ, оценио је Вучић, наводећи да сецесије није било ни када је у питању много већа хуманитарна катастрофа у неким другим земљама.

Kаже и да људи из Републике Српске питају - како Албанци имају право на самоопредељење, а Срби немају, по ком принципу међународних права.

"Шта да кажем тим људима. Један од највећих државника рекао ми је - "ти си у праву, али ситуација је другачија, мораш да имаш прагматичан приступ, чувај земљу, земља ти напредује, не улази даље у то", пренео је Вучић.

"Kада питам наведите принцип када неко има право, а други нема право, нема одговора. Сад и не говоре више о томе. Нема смисленог одговора, неће га ни бити. Нећемо добити ни правду ни смислене одговоре. Треба да гледамо себе. И шта је то што можемо, докле можемо, да сачувамо земљу и мир", рекао је Вучић.

Он је указао и да наш проблем више није одлив, јер се Срби враћају, већ то што немамо децу.

"Наше је да пронађемо средину, сачувамо образ, земљу, нацију. Kо је мере да пронађемо да би неко имао дете, јер то постаје најскупља реч у Србији. Важан је раст, важно је шта ћемо са KиМ, али нећемо ништа ни са чим ако не будемо имали више деце", поручио је Вучић.