Вести

Општина Жабаљ остварила суфицит у лањском буџету

ЖАБАЉ: Завршни рачун буџета Општине Жабаљ за 2018. годину исказао је суфицит од 33 милиона динара, односно кад се сагледају укупна новчана средства, вишак достиже 70 милиона динара, саопштено је на конференцији за новинаре
Део новца од суфицита биће опредељен за проширење капацитета вртића у Жабљу и Госпођинцима, како би сва пријављена деца била уписана, што ће решити један од актуелнијих проблема у општини.

У структури прихода општина је остварила значајна повећања и то у порезу на имовину и у порезу на зараде. Када се упореди порез на зараде из 2018. са претходном - 2017. годином, повећање износи девет одсто. Већи прилив од пореза на зараде произилази из смањења незапослености, истичу општински челници. Када је реч о порезу на имовину, остварен је износ већи за седам одсто у односу на претходну годину.

Управо тај буџетски суфицит који је остварен у прошлој години биће опредељен за ПУ „Детињство“ и за све четири школе из места општине Жабаљ, односно за унапређење њиховог рада. Биће и нових издвајања за развој спорта и културе у општини, потврдио је председник општине Жабаљ Чедомир Божић, обративши се јавности након одржане седнице Скупштине општине на којој је најбитнија тачка била усвајање завршног рачуна за 2018. годину. Он је најавио шта ће све бити решено у скорије време, а од изузетног је интереса за све грађане
- Недавно је објављена прелиминарна ранг листа за упис деце у вртић, а ситуација је таква да око 70 малишана није распоређено, јер вртићи у Жабљу и у Госпођинцима немају довољан капацитет за све. Донели смо одлуку да се тај капацитет прошири, да бисмо од 1. септембра били спремни за полазак малишана у вртић, како би сви били уписани - рекао је Божић, додајући да ће локална самоуправа издвојити новац за проширење и ангажовање додатног особља.

Осим тога, Жабаљ ће ускоро добити и дугоочекиване јаслице. Одобрена су средства за изградњу јаслица, односно за адаптацију објекта у оквиру школе у Жабљу, који ће бити наменски опредељен и уређен.

На конференцији је било речи и о инфраструктурним пројектима који су реализовани и који ће бити реализовани на територији општине Жабаљ. У току је завршетак реконструкције Улице Светог Саве у Чуругу, у инвестиционој вредности од преко 45 милиона динара, а радови су у надлежности „Путева Србије”. За неколико дана завршава се и тендерски поступак за реконструкцију Улице Светог Николе у Жабљу, за коју је 52 милиона динара обезбедила покрајинска Управа за капитална улагања, а локална самоуправа ће издвојити десет милиона динара из буџета, тако да се та реализација очекује у наредних десетак дана.

Како кажу из општине, наставиће и даље са улагањем, односно са реконструкцијом школа и вртића, од којих најпре следи реконструкција вртића у Чуругу и школе у Госпођинцима, као и завршетак реконструкције вртића у Ђурђеву. Како је поручено, Општина Жабаљ ће наставити и даље да функционише транспарентно и одговорно, у служби грађана, што управо показује буџетски суфицит.