Вести

Посетa манастиру Сопоћани

Посетом манастиру Сопоћани, председник Александар Вучић јутрос је започео други дан посете Златиборском и Рашком округу.

Председника је дочекало монаштво манастира и игуман Теоктист, као и житељи тог краја.

Игуман Теокист пренео је председнику да посетиоци долазе у Сопоћане, како људи из краја, Новог Пазара, али и из Београда и других градова.

Манастир Сопоћани, посвећен Светој Тројици, налази се 17 километара од Новог Пазара, а подигао га је краљ Стефан Урош недалеко од извора реке Рашке.
Фреске манастира Сопоћани представљју ремек-дело уметности, а тај манастир данас је један од најзначајнијих српских културних споменика, који је 1979. године увршћен на УНЕСKО листу светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Стари Рас и Сопоћани.

Тешко је прецизирати када су Сопоћани подигнути, највероватније је да је манастир подигнут у другој половини владавине краља Стефана Уроша I око 1260. године.

Живопис манастира настао је шездесетих година 13. века, а током периода османске власти у Србији у 17. веку, манастир је значајно страдао, а обновљен је у првим деценијама 20. века.
Након обнове, Сопоћани су једно време били женски манастир, а после доласка 10 монаха и искушеника из манастира Црна Река, 1996. године, манастир поново постаје општежитељни, као и што је био у средњем веку.

У Сопоћанима је данас око 30 монаха и искушеника.

Манастир Сопоћани припада епархији рашко-призренској.

За манастирску трпезарију 300.000 од државе

Председник Александар Вучић током посете манастиру Сопоћани рекао је да ће држава помоћи тај манастир са 300.000.

Новац ће, како је рекао игуман манастира Сопоћани отац Теоктист, бити искоришћен за изградњу манастирске трпезарије.

Вучић је игуману Теоктисту рекао да ће новац имати на рачуну у среду, 28. децембра и замолио га да до лета нешто буде и урађено.

Током посете манастиру, Вучић је рекао и да ће држава помоћи изградњу пута до манастира који је у лошем стању и само су деценијама крпљене рупе.

Срце ме заболело због смрти четворице младића

Председник Александар Вучић је одлучио да измени званичну агенду посете Новом Пазару, због тешке саобраћајне несреће која се догодила током ноћи на територији тог града, у којој су погинула четворица младића.

Kако је саопштено из Председништва, отказан је планирани обилазак обновљене Основне школе “Десанка Максимовић”.

Поједини медији су пренели да ће председник обићи и изјавити саучешће породицама страдалих момака.

И сам Вучић је током посете манастиру Сопоћани рекао да га је потресла ноћашња трагедија.

"Ноћас се догодила ужасна несрећа, четири младића су страдала. Пробудили су ме у три јутрос и срце ме је заболело”, рекао је Вучић.

Градска управа у Новом Пазару саопштила је да је у том граду проглашен Дан жалости поводм трагичне смрти младића.