Вести

Потпредседник Покрајинске владе посетио Музеј жртава рације у Чуругу

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и подсекретар Жолт Сакалаш, у уторак 13. септембра 2016. године, састали су се с председником Меморијалног друштва „Рација 1942” – Миланом Радомиром, у Музеју жртава рације у Чуругу. Састанку су присуствовали и Чедомир Божић – председник општине Жабаљ, Лазар Чонкић – члан Општинског већа за образовање и омладину, као и Весна Стјепановић – председница Савета Месне заједнице Чуруг, Јасмина Јуришион – секретарка Меморијалног друштва „Рација 1942” и Лазар Каћански – члан Управног одбора МД „Рација 1942”.
Циљ састанка јесте упознавање с планом за проширење поменутог музеја, за чије потребе је покраински секретариат у јуну, по Другом конкурсу за суфинансирање пројеката међунационалне толеранције у 2016. години, одобрио 3.000.000 динара. Средства су била намењена за куповину објекта које се наслања на зграду Музеја жртава рације. У претходном периоду, радове на реконструкцији зграде финансирало је Министарство спољних послова Мађарске. Музеј жртава рације у Чуругу свечано су отворили председници Србије и Мађарске –Томислав Николић и Јанош Адер, 26. јуна 2013. године. То је био инсторијски моменат помирења два народа.
Секретара су домаћини на лицу места информисали о будућим радовима на проширеном објекту, где ће се налазити изложбени простор, амфитеатар и друге просторије које ће омогућити боље функционисање рада музеја и Мемориалног друштва „Рација 1942”.
После састанка и обиласка музеја и проширеног објекта, делегација покраинског секретаријата, у пратњи својих домаћина, посетила је и споменик невиним мађарским жртвама страдалим 1944. и 1945. године у Чуругу.
На крају своје посете, покраински секретар предложио је да би у будућности могле да се организују редовне посете ђака војвођанских школа музеју и споменику у Чуругу, јер – као што је и сам рекао – „Историја је учитељица живота, зато будимо добри ђаци”.