Вести

Празнина иза Бране Црнчевића осећа се на сваки начин

Председник Републике Србије и Српске напредне странке Александар Вучић подсетио је да је на данашњи дан, пре 10 година, преминуо српски књижевник Брана Црнчевић.

"Пре 10 година, тихо је отишао велики човек, наш саборац и пријатељ, један од оснивача Српске напредне странке, велики Брана Црнчевић. Мајстор писане речи, борац за бољу Србију, сведок епохе у којем је наша земља прошла кроз огромна искушења, неуморни бранилац расељеног српског народа који је окупљао и о којем се бринуо као председник Матице исељеника", навео је Вучић.

Вучић истиче да се празнина у јавном, културном и политичком животу након одласка Бране Црнчевића, осећа на сваки начин.

"Његов јединствени израз обојен сатиром, иронијом, понекад чак и цинизмом, на упечатљив начин је указивао свима нама где грешимо, шта је то што не видимо, а поготово - шта је то што не желимо да видимо. Зато се данас посебно сећамо његових бритких речи, попут: ''Тешко је бити Србин, али касно''", рекао је Вучић.

Како је рекао, Црнчевић би данас био поносан на све што је Српска напредна странка постигла, јер је странка донела највеће промене у новијој српској историји, вратила достојанство Србији, коју је Брана до последњег дана волео и за коју се на свој јединствени начин борио.

То је и један од разлога због којег некадашња Охридска улица, данас носи његово име, додао је Вучић.

"А ја сам посебно поносан зато што смо били саборци, зато што сам имао част да га слушам и да од њега учим, да се са њим посаветујем. И верујем да би данас свим малодушницима рекао: ''Склоните се, долази будућност''", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг