Вести

Председник општине Жабаљ Урош Радановић: Приоритет је изградња фабрике воде

Гостујући у емисији Градске теме медијске мреже Инфо24, председник општине Жабаљ Урош Радановић изјавио је да се у будућности неће одустати ни од једне капиталне инвестиције. Стабилне финансије и већ трећу годину за редом исказан суфицит у општинском буџету јесу ветар у леђа за веће пројекте.

Урош Радановић
„Наставићемо санацију локалних саобраћајница, радићемо на изградњи фабрике воде. Те две ствари су нам кључне, та два пројекта ће бити капитални пројекти које ћемо реализовати. Поред завршетка спортске хале у Чуругу, имаћемо те капиталне пројекте у делу инфраструктуре и трудићемо се да их што пре могуће реализујемо“, истакао је Радановић.

Радановић је напоменуо да пандемија корона вируса није утицала на буџет општине Жабаљ у овој години.

„Ми очекујемо да ову годину завршимо са суфицитом, као и претходне две године, тако да неки велики инфраструктурни пројекти нису каснили. Није се каснило ни са плаћањима ни са реализацијом“, казао је Радановић.

За 2021. планира се обим буџета као и 2020. године, што ће омогућити додатне развојне активности.

Према речима Радановића, ове године завршена је реконструкција водоводне мреже у насељеном месту Чуруг и асфалтирано је око три километра локалних путева. Горући пробелм који ће, надају се решити уз помоћ Владе Србије, јесте квалитет пијаће воде.

„Планирамо да решимо заједно са Владом Републике Србије изградњу фабрике воде и то би нам трајно решило квалитет воде на територији општине“, рекао је Радановић.

Упоредо са тим, ЈКП Водовод ради реконструкцију водоводне мреже, мењају се старе цеви, грађене пре више од 50 година, постављају се нове, модерне, навео је Радановић.

Велики проценат становништва Жабља бави се пољопривредом, а у тој општини има 33.000 хектара обрадиве површине.

Општина помаже у многим сегментима пољопривреднике од организаовања пољочуварске службе до субвенционисања камата за кредите.

План од 2020. до 2030., који је усвојен у мандату претходног председника општине, подразумева да Жабаљ постане еколошка општина, а велики удео у оставрењу тог циља имају пољопривредници и органска производња.

„Једна фирма на територији општине Жабаљ има 1.800 хектара органске производње. И та органска производња је само један од сегмената нашег плана еколошке општине“, казао је Радановић.

Према његовим речима, ради се на подизању квалитета живота на селима како би млади видели перспективу, своју будућност на пољопривредним газдинствима.

„Млади људи који се одлуче да остану на својим имањима, да обрађују своју земљу и ту раде и заснивају породице имаће апсолутну подршку и имали су је и до сада, имаће је и у будућности, од стране општине како би могли да се развијају“, поручио је Радановић.

Говорећи о привреди и запошљавању, први човек општине је рекао да је у Жабљу на евиденцији 1.600 лица без посла од којих половина чека пензију. Пре четири, пет година било је 3.700 незапослених, што значи да већи део становника има сигуран посао и плате и да су им сада потребни додатни садржаји како би побољшали квалитет живота који се може поредити са великим центрима.

У Жабљу нема тешке индустрије, а најпознатија је фабрика Нива, произвођач медицинских средстава од газе и вате. Присутна је и прва гринфилд инвестиција, фабрика за конзервирање краставаца и паприке немачке компаније “Mamminger konserven – SRB”.
Жабаљ има и богату туристичку понуду, од природних лепота, риболова, квалитетног меда и сира, органског млека, познате шунке, али и голф центар.

„Оно што ми у туризму даље радимо јесте проширење смештајних капацитета јер је већа потражња од понуде. У разговору са људима којима је то интересантно, директорица Туристичке организације се труди да додатно прошири смештајне капацитете“, објаснио је Радановић.

У Жабљу нема листе чекања за упис у вртић, школе могу да прихвате сву децу, обновљени су објекти културно уметничких друштава који су сада мултифункционалне сале. Изграђене су бројне спортске хале, а завршава се једна у Чуругу.

Урошу Радановићу је ово први мандат на месту председника општине Жабаљ, а током претходних шест година радио је у Општинској управи Жабаљ, на различитим позицијама. У предходном мандату био је шеф кабинета председника општине.

„Част је и обавеза, једно без другог не иде, да имате прилику да помогнете и унапредите живот суграђанима… Трудићу се да будем упамћен по добрим ствaрима“, закључио је Радановић.

INFO24