Вести

Председник Републике Србије Александар Вучић возио се новим брзим возом "Stadler kiss" компаније "Stadler Bussnang AG", који је та швајцарска компанија предала Србији, и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље, као и да ће прва део

Председник Републике Србије Александар Вучић возио се новим брзим возом "Stadler kiss" компаније "Stadler Bussnang AG", који је та швајцарска компанија предала Србији, и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље, као и да ће прва деоница брзе пруге ка Будимпешти, од Београда до Новог Сада бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.

Србији је данас предат први од укупно три брза воза која су купљена од компаније "Stadler Bussnang AG".

Вучић је током вожње, заједно са представницима Штадлера, српских железница и медија, у разговору са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером рекао да је почетак саобраћаја на брзој прузи велика промена за грађане Србије.

Воз је фантастичан и веома удобан, прокоментарисао је Вучић током вожње од железничке станице Нови Београд до станице Београд Центар у Прокопу.

Вучић је током вожње на мосту рекао да треба да се среди и локација преко пута Београда на води, са друге стране реке.

Вучић је изјавио да нови, модерни возови, који ће новим српским пругама ићи 200 километара на сат, од којих ће један око 1. марта бити у комерцијалној употреби од Београда до Новог Сада, значе ново време и нову Србију и нешто на шта ћемо полако почети да се навикавамо - да је наша земља успешна.

“Виктор Иго је рекао да снови стварају будућност. Ми смо деценијама уништавали сопствене ресурсе, нестајале су нам пруге, нисмо их одржавали, а камоли обнављали… Возови нам били стари и старомодни, да смо били срећни када бисмо прелазили 26 км на сат…”, рекао је Вучић.

"Данас, супротно томе, Србија може да се похвали куповином три овакве фантастичне гарнитуре возова, вредне готово 52 милиона евра, којима ћемо ускоро моћи да се возимо по најмодернијим пругама", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће око 15. новембра почети тестирање пруге Београд - Стара Пазова, а да око Божића 2022. године ће кренути и тестирања пруге Стара Пазова - Нови Сад те да очекује да ће данас промовисани брзи воз у комерцијалној употреби бити око 1. марта следеће године.

Надовезао се на речи амбасадора Швајцарске који је рекао да нови возови значе нову еру за Србију, поручујући да они значе и нову Србију, ново време и нешто на шта нисмо навикли, али ћемо почети да се навикавамо - да Србија буде успешна.

Вучић је истакао да Србија једина у региону има овакве возове, модерне, луксузно опремљене, на спрат, са местом за бицикле, пртљаг, апаратима за кафе, сокове…

“Ово је велика новина и показује колико смо земљу успели да променимо за неколико година, променили очекивања људи, јер толико тога можете да урадите када верујете у себе, свој народ и сопствене могућности”, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио Швајцарској и на помоћи коју је пружила Србији у увођењу дуалног образовања, које нам даје предност у односу на друге земље.

“Поносан сам што ће ови најбољи возови саобраћати српским пругама. Снови постају реалност кад верујете у њих, борите се за њихово остварење, сигурни да радом то можете да постигнете”, рекао је Вучић.

Додао је да ће такви возови саобраћати и ка Нишу, Димитровграду, Прешеву…

“Гледаћемо да Србија иде брже напред, и брже него до сада”, поручио је Вучић.

Трећу вакцину примам сутра или у среду на Београдском сајму

Вучић је најавио да ће трећу дозу вакцине примити сутра или у среду.

"Вакцинисаћу се сутра или у среду, ако идем у Глазгов (на самит о климатским променама) вакцинисаћу се у среду, данас сам радио "PCR" тест, тако да вакцинисаћу се сутра или у среду. Вероватно овде, на Београдском сајму, добићете позив", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара када ће се вакцинисати трећом дозом.

На питање како коментарише то што поједини чланови владе нису вакцинисани, као министар без портфеља Милан Кркобабић, Вучић је рекао:

"Не знам ко није вакцинисан у Влади Србије, сматрам то изузетном неодговорношћу према грађанима. Према себи имате право да будете неодговорни, али према грађанима немате право да будете неодговорни".

Вучић је нагласио да се нагледао и много већег лицемерја по том питању и да су људи којима су животи спасени у болници најскупљим лековима, а за које је лечење испало бесплатно, пошто само једна доза тих лекова кошта 600 евра, па су опет говорили после када се опораве како нема короне и како су зликовци они који уводе ковид пропуснице.

"А када дође до болнице, онда спасавајте нас, тако то иде у животу, па што би ово био изузетак. Искрено мислим да будете члан владе, као и лекар, а да не примите вакцину је такав степен неодговорности - да немам речи", поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да већ пето јутро заредом падају бројеви заражених, али да то новинари нису приметили.

Истакао је да пето јутро падају бројеви, посебно у Београду, али помало и у Нишу и Крагујевцу, док у Новом Саду још не падају.

Не мењамо ни ми наш Устав, и шта ћемо онда…

Вучић је изјавио да одбијање Приштине да испуни оно што је договорено Бриселским споразумом и бахатост тамошњих политичара више говори о њима, него о Београду, а да би на њихово одбијање да спроведу Заједницу српских општина одговор требало да пружи Европска унија.

На молбу да прокоментарише изјаву Вјосе Османи да Косово неће мењати Устав због ЗСО и да је “Србија канцер Европе”, Вучић је рекао да је то питање за Европу.

“Ако они неће то да мењају… Разумели смо њихову поруку и чекаћемо одговор Европе и ЕУ. Нећемо ни ми да мењамо наш Устав у том делу, и шта ћемо онда? Хоће ли да побију Србе, да их протерају?”, упитао је Вучић.

Вучић је истакао да бахатост и ароганција представника Приштине, те њихово непристајање на спровођење онога што су већ потписали, много више говори о њима, него о Београду.

“Видели сте како им је славно пропао протест у САД, најављивали су га Албанци из целог света… На крају крајева, и ти људи желе да живе нормално и ништа више”, рекао је Вучић.

Додао је да Приштина може да се понаша бахато, али да ће се Београд увек понашати одговорно и чувати мир и стабилност.

Спремни за разговор о БиХ, где год и кад год

Вучић је изјавио да је, када је интерес Срба у питању, посебно о односима Бошњака и Срба, спреман на разговор без обзира на то где ће и када ти разговори бити.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да коментарише изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је прво рекао да ће доћи у Београд и да му због тога неће пасти круна с главе, а потом се предомислио и изјавио да је спреман да разговара са председником Србије, али да највероватније неће доћи у Београд.

Вучић је истакао да за њега форма није битна, уз опаску да Бошњаци и Срби живе и у Србији.

"Интерес Србије је да имамо мир, стабилност и да оваквим возовима повежемо и Бањалуку и Сарајево, а не да ратујемо", поручио је Вучић и подсетио да је до сада више пута изражавао забринутост због ситуације у БиХ.

Коме ће, рекао је Вучић, да падне круна с главе није питање за њега, који се, како је рекао, руководио тиме да он води политику, а не да они који немају одговорност воде њега.

"Тако, што се нас тиче, ми ћемо у разговорима да учествујемо кад год пожеле и где пожеле, јер разговор је благородан", поручио је Вучић.

Саобраћај на новој аутобуској станици у марту, радови до краја 2022. године

Вучић је изјавио да ће саобраћај на нову аутобуску станицу на Новом Београду бити пребачен у фебруару или марту, а да ће радови на самој станици бити завршени током следеће године.

Вучић је, након примопредаје новог воза "Stadler kiss" компаније "Stadler Bussnang AG" одговарајући на питања новинара рекао и да ће радови на железничкој станици "Београд центар" кренути у марту, као и да ће то брзо бити завршено јер партнер који треба да изводи радове је спреман, али су до сада биле проблем потребне дозволе.

"Да ли је могло раније, верујем да јесте, али нисмо ни сањали да ћемо ово имати и и сам имам дозу џангризавости да нешто ново тражим, али био сам срећан овог јутра када сам погледао призоре Београда из овог воза. Видите нови град, нову земљу, модерну Србију, успешне и задовољне људе који могу да се мере са људима који живе у Немачкој, Швајцарској, Аустрији, а не са сиромашним Балканом", рекао је Вучић.

Наводећи и да би сам волео да некада ствари функционишу брже у нашој земљи, посебно када има новца, Вучић је рекао да се нажалост не може увек све.

На питање да су прекорочени рокови око пресељења аутобуске станице и завршетка радова на железничкој станици Београд центар, рекао је да је да су његови претходници говорили да ће 2009. изградити метро, а да тек сада, у новембру почиње градња метроа.

Такође, каже и да је слушао о томе како ће да изграде путеве и пруге.

"Није изграђен ниједан ауто-пут, није изграђена ниједна пруга, ниједан воз није довучен у земљу. Све је то дошло после 2013. године", рекао је Вучић.

Истиче да овакав воз какав је данас промовисан Србија није могла ни да сања.

"Успели смо нову станицу да урадимо и отворимо после деценија снивања да се железничка станица измести из оног дела града, као што радимо са аутобуском станицом и верујем да ће то у многоме помоћи и при уласку и изласку из града", рекао је Вучић.

Нагласио је да је промењена парадигма да је Србија губитник и да је то учињено за неколико година.

Према његовим речима, од највећих губитника, који су у свему најлоши, Србија је постала прва у региону у свему.

"То никоме не набијамо на нос, али да можемо да се поносимо лепотом и да размишљамо шта је следеће, то можемо", рекао је Вучић и најавио да ће ускоро бити започети радови на прузи Нови Сад - Суботица, а затим почетком следеће године да ће бити отворена деоница Ђунис - Сталаћ на прузи Београд - Ниш, што је неких 16, 17 километара, где ће да иду возови 200 километара на сат.

Наводећи да је срећан и задовољан, подсетио је неке који су говорили на, како каже, својим телевизијама, да су и возови фантазмагорија, да је Београд на води фантазмагорија, а да је једино што је урадио то да је украо 187 вакцина.

"То је било ремек дело медијске сцене Шолака и Ђиласа. Шта да радите, тако то иде у земљи у којој сте успели и брда и планине да померате. Срећан сам што сам био део тима који је буквално брда и планине померао, да би људи могли боље да живе и да својим радом могу да промене Србију и да наша Србија буде победник, а не вечити губитник", рекао је Вучић.

Данило нема ''лексус'', ни апартмане ни кафиће

Вучић је негирао наводе појединих медија да његов старији син Данило вози аутомобил марке "лексус", уз констатацију да нема он апартмане у Лондону и кафиће по Београду, већ да је запослен у једној винотеци.

Вучић је одговарајући на питање да коментарише непрестане нападе на рачун његовог старијег сина, рекао да је много оних који Данила познају и који могу да кажу да ли је бахат.

"Он нема аутомобил ''лексус'', апартмане у Лондону од три милиона евра, нити 45 кафића у Београду... Сав његов грех је што ништа лоше није урадио па су неки принуђени да износе измишљене детаље", рекао је Вучић и истакао да је његов син штићено лице и да је у Пожегу стигао службеном "шкодом".

САД нам није потребна као непријатељ, већ као пријатељ

Вучић је изјавио да је веома важно да САД натерају Приштину да поштује оно што су Албанци већ сами потписали, али да Америка неће променити своје мишљење по питању залагања за независност Косова, као и да морамо да разумемо оквир у коме се крећемо по том питању.

На питање новинара како коментарише то што је специјални изасланик председника САД за Западни Балкан Габријел Ескобар у обраћању члановима Конгреса рекао да Београд и Приштина треба да наставе дијалог, али и да дијалог треба да се заврши обостраним признањем, Вучић је рекао да тај став Америке није никаква новост.

"Америка је од пре три година кренула у ту врсту политике обостраног признања. Можемо одмах да им кажемо да нама њихово признање није потребно. Не знам шта ће нам? Пошто смо ми признати од свих. А, што се њих тиче, САД је велика сила, највећа сила на свету, она је признала Косово и неће своје своје мишљење да мења, јер су много уложили у независност Косова", навео је Вучић.

Истакао је да то морамо добро да раузмемо и да се не залуђујемо и не мислимо да ћемо ми да променимо америчко мишљење и да је то питање лобирања.

"Ово је питање стратешких политичких одлука које су донели Американци. Са тим морамо да рачунамо и добро раузмемо да они то желе, ми имамо другачије интересе, али морамо да имамо у виду да имамо 470 пута мањи БДП од САД и да нам је толико мања снага од САД", рекао је Вучић.

Како је рекао, то ипак не значи да треба да прихватимо све што они кажу, али морамо да разумемо размере и оквир у којима се крећемо, јер нам Америка свакако није потребна као непријатељ већ као пријатељ.

"Са друге стране, имамо своје ставове и политику и зато сам поносан на Србију, јер Србија је независна, самостално доноси своје одлуке и слободарска држава. Ми ћемо да чувамо своје и да гледамо да се не замерамо онима који су најмоћнији и највећи. То је оно што можемо да урадимо. А, да ја претим Америци - смешно би било, сложићете се, а да ће они нешто да промене у својој политици, верујте ми да неће, али се надам да ће они имати снаге да натерају Албанце да поштују макар оно што су потписали, то би било веома важно", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је захвалан Ескобару што је био коректан и више пута говорио да треба да се поштује све оно што је потписано.

Чуваћемо Србију, а то је најбоље новим инвестицијама, радом и марљивошћу, као и брзим возовима и новим пругама, рекао је Вучић и поручио да је то наша будућуност.

Нисам био ни у Петрињи, ни у Книну, ни Вуковару током сукоба

Вучић је изјавио је да никада није био на територији АВНОЈ-евске Хрватске од избијања сукоба, све до 94. или 95. године када је био у изборној кампањи у Крајини, а тада је са њим било и 500 новинара.

Одговарајући на питање новинара да ли је 1991. године био у Петрињи, у Хрватској, како то тврде тамошњи медији, Вучић је рекао да у том хрватском граду никада није био, као ни у Книну и Вуковару током ратних дешавања.

Хрватски Вечерњи лист је објавио јуче сведочење да је српски председник виђен у Петрињи 1991. године, што Вучић негира.

Оцењујући да у тим лажним тврдњама и оптужбама на његов рачун има, како је рекао, један неозбиљан детаљ којем би могао само да се смеје, али и један озбиљан.

Прецизно је навео године својих одлазака у Хрватску на летовање с родитељима, затим током школовања на ексурзији, код друга Игора Поповића у Пировац, а ишао је, рекао је Вучић, више пута на утакмице, када је био и привођен, што не крије и чега се не стиди.

"У Петрињи никада нисам био и све је то безвезе и неважно, научио сам на њихове измишљотине. Нисам био ни Вуковару ни у Книну све до 94. или 95. када сам као функционер СРС ишао у кампању по српској крајини или по Хрватској, како год то видите, али ниједном нисам био од 91. до тог тренутка", навео је Вучић.

Вучић је указао, међутим, да се у Хрватској неким људима суди на основу таквих изјава сведока.

"Можете ли да замислите као ће ти људи тамо да заврше на основу таквих бруталних и гнусних лажи", упитао је Вучић и испричао причу о дечаку Воји из Ветерника, кога је деда одвео на море у Умаг, где га је ујео неки рак.

"Он је тог рака убио, сахранио га и написао да ту лежи рак којег је убио Воја из Ветерника. Мислим да треба да позову Воју из Ветерника да одговара за геноцид", рекао је Вучић и додао да је сасвим озбиљан.

И Хрватска као земља Европске уније нам говори о праву и владавини права.

У то време је, рекао Вучић, студирао и факултет му је служио за учење, политика га није интересовала.

"Они мисле да сам био од почетка у радикалима, иако сам им се прикључио у другој половини 93. али сам тада релативно вредно учио, а Весић је тада био истакнути активиста и буквално нас је малтретирао на факултету да идемо на неке демонстрације".

Нада се, истакао је Вучић, да ће ово неки Срби, којима се тамо суди, искористити да докажу о каквим лажима је реч.

О више детаља на ову тему, додао је Вучић, причаће сутра на телевизији Б92.

Они желе да ме представе као зликовца, рекао је Вучић, а разлог томе су, истакао је, ови возови и напредна Србија.

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк