Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕ БИТИ ПРОМЕЊЕНА ЦЕНА СТРУЈЕ И ГАСА ЗА ГРАЂАНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да неће бити промењена цена струје и гаса за грађане.

Вучић је рекао да је са привредом одложено до 31. децембра, и да ће се гледати да им се да најповољнија цена струје и гаса после тог датума.

Вучић је објаснио да је цена струје нижа само у Грузији и Украјини, док је Бугарска на нивоу Србије, а у целом нашем региону је значајно већа.

Вучић је пренео да је на данашњем састанку са представницима енергетског сектора, најпре био љут, а учесници као покисли, али да су разговарали нормално о краткорочним и дугорочним циљевима, шта су ствари које нису урађене од 1984. године, шта је негде успешно урађено, шта треба да се припреми за идући период.

"Ништа није једноставно и лако како људима изгледа. У неким другим земљама само чујете повећана је цена гаса за 40 одсто. У Немачкој је скочила 28 одсто, у Северној Македонији одмах 10 одсто за грађане, а за индустрију много више. Ми се овде боримо да то не променимо ни током зимског периода када се троши више", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да настоји да решава проблеме који су се нагомилали деценијама.

Рачунајте да Грчић више није на месту директора ЕПС-а

Вучић је рекао да грађани могу да рачунају да Милорад Грчић више није на месту директора ЕПС-а.

Вучић је упитан зашто Милорад Грчић није поднео оставку на место директора ЕПС-а, рекао да он чека да се поново успостави систем.

"Пошто наш народ воли да види да лете главе. Рачунајте да Грчић више није на том месту. Он чека да се поново успостави систем. Рачунајте да је поднео оставку пре три, четири дана", објаснио је Вучић.

Савршена Олуја у енергетици, за светог Николу бићу у Костолцу

Вучић је најавио да ће за светог Николу, своју славу, посетити копове и термоелектрану Костолац и бити са рударима.

Вучић је рекао да је веома компликована и тешка ситуација, као у филму "Савршена олуја", која се сада дешава у енергетском сектору у свету, као и у нашој земљи.

Вучић је поручио грађанима да рестрикција струје неће бити, али да зато за њега и за све друге из тог система више нема ни слава, ни Нове године, Божића и других празника, да би грађани могли да имају довољно енергената и топле станове.

На неке људе сам љут, јер нису обезбедили да угаљ не буде толико влажан и мокар, рекао је Вучић и додао да пре свега мисли, како је рекао, на генералног директора ЕПС-а, али и на све друге у систему.

"Видећете какав ће пакао да буде у Европи", рекао је Вучић додајући да ће видети то они који су му се лакомислено смејали.

"Готово сам сигуран да неће бити рестрикција", поручио је Вучић.

Договором са Путином, штедимо 8 милиона евра дневно

Србија има обезбеђених шест милиона кубних метара гаса из увоза на дневном нивоу, који плаћа 270 евра по 1.000 кубних метара гаса, док је та количине гаса у Европи 1.700 евра, указао је Вучић.

"Захваљујући договору са председником Русије Владимиром Путином, Србија дневно уштеди око осам милиона евра код увоза гаса", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је гас данас прескуп, а да је код нас ситуација таква да нам индустрија троши половину гаса, а да ће потребе бити и веће.

"Имамо обезбеђен увоз шест милиона кубних метара гаса на дневном нивоу, а потребно нам је девет или десет. Плаћамо 270 евра на 1.000 кубних метара. На берзи је данашња цена, захваљујући глупим изјавама европских политичара, 1.700 евра, а ићи ће и на 1.800 евра", појаснио је Вучић.

То значи да је цена коју Србија плаћа Русији шест пута нижа од европске цене.

"Замислите да нисам са Путином то договорио и да 1. јануара имамо ову цену. За 10 милиона кубних метара, плаћали бисмо 17 милиона евра. За шест милиона кубних метара гаса, плаћали бисмо 10 милиона. Овако плаћамо 1,5 милиона за шест милиона кубних метара. Уштедели смо Србији осам милиона евра дневно", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се очекује договор за додатних четири милиона кубних метара гаса који су нам потребни, те навео да цена не може да буде као ова од 270 евра, али да ће се борити за што повољнију цену, и ако буде потребно, рекао је, поново ће звати председника Русије.

"Само на дневном нивоу штедимо осам милиона. Срам их било какве измишљене приче причају народу, ја живим за ове бројке", рекао је Вучић.

Вучић је указао да би Србија била у озбиљном проблему да није изграђен гасовод кроз нашу земљу.

"Замислите шта би било да нисмо изградили гасовод. Нема гаса, струје, вратите се у средњи век", приметио је Вучић.

Вучић је додао да производња струје код нас по мегават сату кошта између 40 и 50 евра.

Такође, навео је да је цена струје на берзи у Великој Британији данас 472 евра, а код нас и махом у Европи 320 евра.

"Страшне су потребе, свима недостаје електрична енергија", констатовао је Вучић и додао да ће тек бити проблема са енергентима у свету.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк