Вести

ВУЧИЋ: НОВИ KЛИНИЧКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ НА ПОНОС СВИХ ГРАЂАНА

Нови Kлинички центар Србије који се гради биће на понос свих грађана Србије, са најмодернијом опремом, а тиме градимо будућност и сигурност за све грађане, поручио је председник Александара Вучић.

Истакао је да ће нови клинички центар допринети да увек будемо спремни да збрињавамо све којима је помоћ потребна, све болесне, не само уколико би дошло до новог таласа епидемије.

"Ми овде градимо будућност и сигурност за наше грађане, овиме показујемо да можемо кроз државно здравство да решавамо проблеме успешније него најмодерније и успешније земље света", рекао је Вучић.

Вучић је, приликом обиласка радова у Kлиничког центра Србије, приметио да од 1986. године ништа озбиљније није урађено, што представља “изгубљене генерације” и изгубљене године и деценије за друштво и земљу.

“Нисмо имали финанасијских, али ни неких других способности. Били смо неодговорни, нисмо разумели да се ствари у Европи и свету мењају, да је важно да се модернизујемо и идемо у корак са најнапреднијима”, рекао је Вучић.

Додао је да је данас посебан дан имајући у виду кроз шта су и држава и друштво прошли током претходних месеци услед пандемије Kовида 19, која је показала да је изградња велелепоног клиничког центра од пресудног значаја.

Вучић је истакао да ће нови KЦС бити најмодернија здравствена установа у региону, али и у Југоисточној Европи,.

“Неће бити боље болнице у овом делу Европе”, подвукао је Вучић.

Одлагање избора тешко вероватно, ништа не би променило

Вучић је истакаода Србија са изборима већ касни и да не разуме како неко мисли да се увођењем ванредног стања или неуставним понашањем они даље одложе.

Упитан за такво погоршање епидемиолошке ситуације које би било препрека одржавању избора, рекао је да је здравље грађана најпрече, али да нема основа да се очекује такав развој догађаја са корона вирусом.

Рекао је и да не види да би одлагање нешто озбиљније променило за оне који траже одлагање.

Вучић је, на констатацију да се у Хрватској избори одржавају вероватно 5. јула, да су у Македонији такође могући, а да део опозиције у Србији тражи од Европског парламента њихово одлагање у Србији, рекао да, према Уставу и законима, код нас избори већ касне, нека два или три месеца.

"Већ смо прешли све дозвољене рокове и не разумем како неко мисли да увођењем ванредног стања или неуставним понашањем можемо да одложимо даље“, рекао је Вучић. Подсетио је да се у Хрватској иде на превремене изборе, што није за поређење.

„Ово вам је као са полагањем испита, када год одлажете за месец, два или три, и мислите да ће помоћи што сте одложили, обично тих првих месец или два не учите ништа. Зато је боље да запнете и припремите се и изађете у првом року. Неће ништа озбиљније променити одлагање“, поручио је он.

Вучић је рекао и да би избори заказани за 21. јун били одложени уколико дође до неконтролисаног пораста броја особа заражених корона вирусом, али је истакао да не мисли да ће се такав сценарио десити.

"Одлагања неће бити ако ствари будемо контролисали, али ако будемо имали проблема са растом броја заражених, ако ствари не будемо могли да контролишемо, нема сумње да ћемо у том случају донети другачију одлуку, јер је за нас здравље људи много важније од било каквих политичких победа и од било чега другог", рекао је Вучић.

Он је, међутим, истакао и да не мисли да ће то да се деси, иако би се, како је приметио, неки радовали томе да Србија има више заражених и умрлих.

Вучић је приметио да су се они који су раније лупали у шерпе и тражили да се мере укину и да "изађу напоље", те говорили да мере нису ни потребне и да су лекари политички злоупотребљени, сада ухватили за корону као за сламку спаса која би одложила изборе, а они покушали да постигну боље резултате.

"Суштина је у томе да они који су све време једно говорили, сада променили плочу и, као што су свој спас за политичко деловање у првом тренутку видели у корони очекујући да људи почну да говоре против мене и мојих сарадника, сада нови спас виде у корони", рекао је Вучић.

Он је додао да су ти исти људи све време објашњавали да су протести најважнији и да нема потребе за мерама, због чега су лупали и у шерпе и лонце.

Захтев лидера Двери Бошка Обрадовића, за прекидање штрајка глађу, да добије 60 минута на РТС-у, за Вучића говори о озбиљности његових захтева и штрајка.

"Добро, човек (Обрадовић) је рекао да би за сат времена напустио тај штрајк... и то говори о озбиљности захтева".

Не кршимо Устав да би избори били кад се неком прохте

Вучић је изјавио да са лидером Двери Бошком Обрадовићем, који девет дана штрајкује глађу испред Скупштине Србије, неће разговарати о померању датума избора.

"Не долази у обзир да разговарамо о томе да се крши Устав и иде на изборе кад се некоме прохте", рекао је Вучић, упитан да ли је спреман да одговори на Обрадовићев позив за преговоре, а иначе је, каже, увек спреман да саслуша сваког ко има на нешто да се пожали.

Вучић је подсетио да су Обрадовић и његови сарадници више пута говорили како са њим неће никада да разговарају и да су они који са "Вучићем разговарају велеиздајници".

Додаје и да не зна о чему би сада, када је изборна кампања у току, разговарао са Обрадовићеми.

О његовом штрајку не жели, истакао је, да говори, те да прикупља јефтине политичке поене, јер би иначе имао шта да каже.

"Али, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк