Вести

ВУЧИЋ: НОВИ РУДНИК БАКРА И ЗЛАТА ИЗУЗЕТНО ВАЖАН ЗА ИСТОК СРБИЈЕ

Кинеска компанија Зиђин, већински власник некадашњег РТБ Бор, отворила је у том граду нови рудник бакра и злата "Чукару Пеки", а почетак рада рудника су притиском на тастер озваничили председник Републике Србије Александар Вучић, директор за пословање у иностранству Зиђина Цхију Гуоџу и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Вучић је том приликом рекао да рудник изгледа величанствено.

"Нисам ни сањао да овако изгледа", прокоментарисао је Вучић.

Нови рудник бакра и злата код Бора у који је компанија Зиђин уложила 474 милиона долара ће бити први зелени рудник у Србији, што подразумева коришћење модерне технологије приликом ископавања руда и највише стандарде у области заштите животне средине.

Очекује се да ће у руднику бити запослено више од 1.200 радника.

Отварању рудника присуствују и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, градоначелник Бора Александар Миликић.

Вучић је рекао током обиласка новог рудника да је отварање тог рудника изузетно важно за Бор и цео исток Србије.

Вучић је након званичног отварања рудника "Чукару Пеки" обишао погоне за обраду руде и приметио да је реч о насавременијим машинама и да постројења раде по високим еколошким стандардима.

Вучић је истакао током разговора са пословодством новог рудника да је српски рудник и да му је драго што је то Зиђин, који је први или други највећи извозник у Србији.

"Видите колико заостајемо по питању модерних технологија и производње савремених машина. Као да смо пропустили једну целу индустријску револуцију, али сада имамо од кога да учимо", рекао је Вучић амбасадорки Кине Чен Бо.

Такође, разговарао је са радницима, питао их колико је тежак посао, одакле су и сазнао да највише њих живи у Бору и Зајечару.

Како је рекао, не би нам сада било спаса да нисмо решили питање РТБ-а Бор који је преузео Зиђин и да сада није отворен нови рудник.

"Ово је огромна ствар за Бор и цео исток Србије", додао је Вучић и истакао да ће Зиђин повећавати број запослених у том руднику.

Вучић је обишао контролну собу, одакле се покреће и прати целокупна производња.

Извор: Танјуг