Вести

ВУЧИЋ: ПИТАЊА КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА НАМЕЋУ СЕ КАО КЉУЧНА

Председник Републике Србије Александар Вучић који у Глазгову учествује на Самиту о клими ЦОП26, истакао је да се питања климатских промена намећу као кључна, и да је за Србију веома важно присуство на том самиту у организацији УН, Велике Британије и Италије.

"Сви су овде, замислите да ми нисмо... Цео свет се скупио на једном месту и неколико важних ствари смо покренули", рекао је Вучић.

Председник Србије је на маргинама скупа разговарао са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, те пренео да је уверен да ће она позвати министре енергетике у Брисел, како би се разговарало о решавању проблема цене електричне енергије и како заједнички обезбедити сигурност и енергетску безбедност за будућност наших земаља.

Додао је да су разговарали и о цени гаса.

"Нешто су те цене ниже после Путинове реакције на тржишту, али је то и даље веома високо и треба да видимо шта ћемо по том питању да радимо", рекао је Вучић.

У том контексту поново је споменуо питање нуклеарних електрана, јер је то, како је рекао, чиста енергија, па је питање где, како и на који начин радити и шта радити са нуклеарним отпадом.

"Очигледно да се питања климатских промена намећу као кључна. Живимо у глобалном селу и сви морамо да радимо исте ствари - да смањујемо емисију штетних гасова, на стварању нових обновљивих извора енергије... требаће нам више новца, али ће то бити за напредак економије", рекао је Вучић.

Пренео је да је разговарао са много људи у Глазгову, и о политичким питањима, али да је клима оно што мучи свет.

"Тема климатских промена мучи свет, посебно Африку, Азију и Јужну Америку, али и Европу. Многе промене ћемо морати да направимо", рекао је Вучић.

Заинтересовани смо за нуклеарке у региону

Вучић је изјавио да би ускоро требало да се састане са мађарским премијером Виктором Орбаном и да разговара са њим о могућности да Србија купи одређени власнички удео у мађарској нуклеарки Пакш.

Вучић је рекао да би Србија могла да купи пет, 10 или 12 одсто удела у тој нуклеарки.

Такође, рекао је да је Србија заинтересована и за друге нуклеарке у региону и да ће видети и са Бугарима да ли би можда од њих могли да купимо удео.

Верујем да оставка Заева није само због избора

Вучић је изразио уверење да оставка македонског премијера Зорана Заева није последица само резултата локалних избора у тој земљи, већ и израз личног разочарења у ЕУ.

Вучић је рекао да је у разговору у Глазгову са лидерима из региона било речи и о томе како да се оснажи иницијатива "Отворени Балкан".

"Причао сам са људима из региона, са Едијем Рамом, и о ''Отвореном Балкану'', после оставке Заева, хоћемо ли моћи да чекамо, да видимо шата ћемо и како да урадимо... Разговарали смо како да даље оснажимо иницијативу ''Отворени Балкан'', да напредујемо", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да оставка Заева није последица само резултата на локалним изборима, већ је уследила и због његовог личног разочарења разговорима са ЕУ, будући да им је било обећано отварање поглавља, уколико потпишу Преспански споразум, али је то, ипак, изостало.

"Разговарали смо како да се ми увезујемо, да брже и више сарађујемо...", рекао је Вучић.

Подршком грађанима подстичемо потрошњу

Вучић је изјавио да финансијским подршкама грађанима Србија повећава потрошњу грађана, а и грађани су задовољни, јер ће неки моћи да плате кирије или да купе нешто својим ближњима.

Коментаришући примедбе да за помоћ грађанима власт троши буџетска средства, Вучић је рекао да је реч о 170 милиона евра, по 30 евра у новембру по грађанину.

"Тиме подстичемо раст, а раст нам је од кључног значаја. Следи још 20 евра почетком децембра и 20.000 динара у фебруару за пензионере", рекао је Вучић.

Растом БДП-а обезбеђујемо, истакао је, и стално и стабилно повећање плата и пензија, а с обзиром на то да је минималац у Србији повећан за 9,4 одсто очекује да ће просечна зарада на нивоу државе можда већ у децембру бити 610 евра.

Вучић је рекао да се цео свет суочава са кризама и истиче да не зна шта би радио да је на позицији албанског премијера Едија Раме или у Црној Гори и Северној Македонији, земљама које се суочавају са озбиљним проблемима када је енергетика у питању.

"Овде (у Глазгову) је главна реченица склањајте угаљ по сваку цену, ми да га немамо не би имали струје... Мораћемо зато и да идемо на многе нове обновљиве изворе енергије", рекао је Вучић.

На примедбе да је новац којим држава финансијски подржава грађане уствари од пара грађана, Вучић је рекао да тако функционише држава и када неко нема озбиљан одговор онда прича глупости.

"Неки су рекли да ми вештачки подижемо раст, због цена јавних радова, хајде људи умијте се хладном водом па кажите да нема смисла то што причате. А други прича да Вучић тим новцем подмићује људе у земљи", рекао је председник и упитао зашто они нису то радили, градили болнице, путеве и ауто-путеве.

То је истиче, напредак Србије, а не куповина грађана.

За додатних 15 одсто струје из ОИЕ треба 2 милијарди евра

Вучић је изјавио да би Србији за повећање производње струје за 15 одсто, ако би било само из енергије ветра и Сунца, било потребно улагање од 1,6 милијарди до две милијарде евра и да очекује да ће на самиту у Глазгову видети и на који начин и по којој цени би део тих средстава могао да се обезбеди.

Рекао је да је то лепо када се позову активисти за животну средину из целог света, али да мора да каже да је то, ипак, представа за малу децу.

Како је рекао, потребне су реалне и конкретне одлуке када је реч о тој теми, пошто се говори о билионима евра и да зато треба видети где су заправо те паре, пошто ништа нема џабе.

"И како да дођемо до тога новца, јер да бисмо за 15 одсто увећали удео у нашој производњи струје у Србији, а да буду само обновљиви извори - ветар и солар, морамо да уложимо око 1,6 милијарди евра, што је огроман новац или чак и две милијарде. Да ни у шта друго не улажемо, могли би у једној години да издвојимо толики новац и да нам не порасте јавни дуг. Али, морамо да обезбедимо новац и за све друго - градимо путеве, да опремимо војску и полицију, градимо болнице и друго", рекао је Вучић.

Председник напомиње да уз све то иду и трошкови за корону и проблеми које имамо због короне и да зато морамо да видимо како да пронађемо тај новац за инвестиције у обновљиве изворе енергије.

Вучић је рекао да смо сувише мали и да морамо да бринемо о енергетској безбедности земље, али наравно и да имамо чистији ваздух и воду.

Нагласио је да се зато реализују пројекти широм Србије за градњу фекалне и кишне канализације и пречишћавање отпадних вода у оквиру плана Србија 2025, који ће променити слику наше земље.

Председник је додао да је лепо када се на скуповима посвећним животној средини помазе делфини и констатује да ће изумрети ако за неколико степени на глобалном нивоу буде топлија вода...

Рекао је да ту не можемо много тога да урадимо, али да можемо да видимо како да се обезбеди новац и уз озбиљан приступ и дугорочне стратегије.

"И зато ми је био важан и разговор и са Урсулом фон дер Лајен", додао је Вучић и напоменуо да је зато Србија заинтересована за нуклеарке у региону.

Предстојећи избори су избори за будућност

Избори који Србији предстоје наредне године биће избори за будућност, рекао је Вучић и истакао да ће Српска напредна странка испоштовати вољу народа.

На питање да коментарише писање медија да ће опозициони кандидат за председника Србије бити Понош, Вучић је приметио реферишући се на њихове анкете да су "сви они изванредни кандидати, да је опозиција пред победом и да је само потребно да преброје гласове".

Већ чује, рекао је, како говоре: ето, упркос ужасним условима ми смо одлучили да учествујемо на изборима.

"Ми ћемо сваку изборну вољу грађана поштовати", поручио је Вучић.

Од јутрос се решава проблем са гасом

Вучић је рекао поводом данашње хаварије на гасоводу у Бугарској, у Варни и да је Србија морала интервентно да набави 5 милиона кубних метара гаса и да је то морала скупо да плати да не би трпели Нови Сад и Београд и да би станови грађана били топли.

Председник је додао и да су од јутрос на вези са Бугарском, око могућности за повлачење још четири милиона кубних метара гаса из Банатског Двора, али да се већ пало на 208 милиона кубних метара резерви гаса како би се помогло ЕПС-у.

Рекао је и да ћемо имати повољнију ситуацију и више струје ако би Тент Б1 у Обреновцу био завршен 22. новембра, јер би тада, како је рекао, вратили струју Републици Српској, а могли би да понудимо и комшијама.

Вучић је указао и да је немогуће издржати цене електричне енергије, а да се притом држи и чврст курс према евру.

Вучић је истакао и да ће инфлација код нас ове године бити 3,5 одсто и то у време короне и да је у целој Европи већа и достиже пет, шест посто.

"Енергетика је кључно питање", указује Вучић и наводи да се о томе брине и на томе ради и дневно и на стратешком нивоу.

Најављује и да ће са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарати о могућности да Србија откупи пет, до 10 одсто, 12 посто власничког удела у нуклеарној електрани Пакшу, јер би то могли да купимо, а имали би значајан део чисте енергије.

"Ако буду хтели да нас прихвате", напомиње.

Морамо да градимо и обновљиве изворе на ветар и солар, али да је то веома скупо и да захтева велика улагања.

Рекао је да бринемо и о храни, јер ће за пет до седам година, како оцењује, то бити кључно питање у свету, а у будућности и вода.

Санчез чврсто обећао посету, први премијер после више деценија

Вучић је пренео да је шпански премијер Педро Санчез прихватио позив за посету Србије и да је чврсто обећао да ће доћи, што би била посета једног председника владе Шпаније после више деценија.

"Разговарао сам са шпанским премијером Санчезом и обећао ми је да долази у посету Србији. Ми немамо у последњих 40 година забележену тако важну посету Србији из Шпаније, а и пре тога нисмо сигурни да ли је и када био неки шпански премијер", рекао је Вучић.

Зато би, истиче, то била историјска посета.

"Он је тврдо обећао да ће доћи. У Шпанији неће за две године бити избора, има времена да дође у Србију. То ће бити важна посета, јер је Шпанија у свим форумима и међународним институцијама, по свим питањима, посебно по питању Косова и Метохије, уз нас. И да им се захвалимо на свему томе, и на подршци нашем ЕУ путу", рекао је председник Србије.

Додао је да америчког председника Џозефа Бајдена није данас ни видео на скупу, а да се са свим великим лидерима поздравио или поразговарао, што је важно за земљу.

"Важно је за нас да будемо на оваквим форматима, скуп организују Уједињене нације, са Великом Британијом и Италијом. И са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом сам разменио неколико речи...", додао је Вучић.

Важно како да се наше мале земље у региону повезују

Вучић је рекао да је данас у Глазгову разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, албанским Едијем Рамом, као и са северномакедонским председником Стевом Пендеровским и оценио да је за Србију важно како да се у региону повезујемо.

Вучић је рекао да је са Пленковићем разговарао о многим озбиљним питањима, али да не може да препричава детаље.

Навео је да се са њим нашалио и око последњих оптужби за Петрињу, али да су разговарали и о несталим особама и захтевима које имају обе стране.

Оцењује и да би било добро да се односи суштински побољшају.

На питање колико ситуација у региону и у Северној Македонији може да утиче и на успоравање нашег процеса ка ЕУ, Вучић је рекао да много зависи од ситуације у Северној Македонији и да ли ће се прилике тамо заоштравати или не.

Вучић је указао да зависи да ли ће се ићи на нове парламентарне изборе или не, да ли ће остати ова већина или не, да ли ће се мењати однос према бугарским партнерима, као и какав ће бити однос ВМРО-ДПМНЕ.

Напоменуо је и да је питање да ли ће Албанија пристати да их "распаре" са Северном Македонијом и да ли ће европски лидери прихватити такозвани "ди каплинг" у односу на Северну Македонију.

"Има ту много отворених питања и проблема. Зато је за нас важно да радимо оно шта ми можемо", указао је додајући да не можемо да одлучујемо о светским питањима.

Напомиње да ми можемо да видимо шта су наши задаци и да нађемо најповољније решење за Србију, за наше мале земље и како да се повезујемо.

Рекао је и да је са Рамом разговарао о енергетској ситуацији у Албанији јер на нивоу од седам дана губе 26 милиона евра на увоз електричне енергије и да је то само разлика у цени у односу на некадашњу и данашњу тржишну цену.

Додао је и да је Раму питао како то издржавају јер је то преко 300 милиона евра за три месеца.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк