Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ БИТИ УЗ СВОЈ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ

Борићемо се свим правним средствима да докажемо међународној јавности да неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са крајњим циљем "нестанка" српског народа, рекао је председник Србије Александар Вучић после разговора са Патријархом српским Иринејем.

Држава Србија, истакао је, потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али мора да буде нешто обазривија, јер не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили, мешајући се, на најбруталнији начин, не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

Вучић је рекао да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

"Када политичари крену да формирају цркве, онда је дошло задње време", рекао је Вучић и поручио Црној Гори да не може забранити Србији да искаже забринутост за стање и поштовање људских права свог народа.

"Као што ми то не радимо у Србији, сматрам да то није уобичајено да се чини и у Црној гори. Можете да разумете када неко из скута католичке цркве, попут Мартина Лутера жели да изађе из ње, али не можете да разумете да неки политичари оснивају нове цркве, и не заустављају се ту, већ сматрају да је потребно да се одузме имовина цркве, која има вишевековно власништво над томе и доказе о томе кроз различите папире", објаснио је Вучић.

"Борићемо се свим правним средствима да докажемо међународној јавности да неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са једним разлогом, а то је да се зове православна, пошто црногорска не може да добије никакву популарност, а све са циљем нестанка српског народа и како се не би чула реч српска", рекао је Вучић.

Указао је да су готово 30 одсто становништва Црне Горе Срби, да нису део власти, не могу да добију своја права, и не могу да утичу на политичке и друге значајније ствари у Црној Гори.

"Када се то питање постави, онда добијате одговор како се ради о великоруској политици и како ће да одговоре на све, а за то добијају подршку НАТО и ЕУ. Није случајно да су јуче добили подршку европарламентараца, који се мешају и код нас. Ово нема никакве везе са Русима. Ово има везе само са српским народом, са тим што неки људи у региону сматрају да СПЦ и српски народ треба ограничити на централну Србију, можда и Војводину, а да сви остали треба да буду неки људи православни, не Срби", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је то само почетак, јер ће после тога да се иде на формирање православне цркве на Косову, у БиХ и Хрватској.

Указао је и на покушаје у прошлости да се тако нешто уради.

"Један од идеолога и главних уредника гласа хрватске православне цркве из 1942.године када је формирана по налогу Ханса Хелма, а које су усташе проводиле уз подршку одређених Срба од Сава Бесаревића до Васе Шурлана, свештеника из Земуна, а устав им је писао Милош Обер Кнежевић. Тада је Савић Марковић Штедимлија, велики присташа који је први написао теорију о црвеној Хрватској, говорио о значају успостављања ХПЦ", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија поштовати захтев Патријарха Иринеја да помогне српском народу, нагласивши да Србија воли и поштује свој народ.

"Инсистираћемо на јединству српског народа, нећемо дозволити кидање националног српског ткива, јер је неко помислио да могу да се асимилују. Надам се да Патријарх није у праву када говори о протеривању Срба, али сам већ више пута рекао ми никада никоме не претимо, само прете нашем народу, и да ћемо само бити уз свој народ, а нових "Олуја" и прогона српског живља на балканским просторима неће бити", подвукао је Вучић.

Истакао је да Србија и Црна Гора морају да буду најближе државе.

"Не постоји нико ближи и желимо да не постоји у Црној Гори нико ближи од Србије. Морају да разумеју колико је ово болно питање за нас. Ако себи дајете за право да се мешају у унутрашње уређење Србије, немојте молим вас да забраните да исказујемо забринутост за стање и поштовање људских права нашег народа. Ничим вас нећемо угрозити", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да он не сазива представнике ЕУ, НАТО, Русе, САД, да им два сата говори неистине о Црној Гори, као што они раде, и говоре како су угрожени од великосрпске политике.

Рекао је да не би било много пријатно и лепо када би се рекло од кога су добили помоћ за изградњу своје цркве, и то што су и те отерали од себе, додајући да је то њихов проблем, али свакако не српски.

"Ми Срби тражимо само једно: да наши буду свој на своме, јер нису доведени на територију Црне Горе, већ живе тамо вековима, и чувају свој идентитет. Идентитетско питање је кључно питање и нико нема право да угрожава идентитет", нагласио је Вучић.

Пренео је да је донета одлука да се додатно помогну српске организације у Црној Гори, научне, културне и све друге, осим политичких организација са циљем очувања идентитета српског народа и развијали свест српског рода, ма где да Срби живе, не угрожавајући и никоме не желећи ништа лоше.

Вучић је навео и да је са Патријархом разговарао о односима Србије и СПЦ, наводећи да, поштујући једни друге, добро разумеју међусобне потребе и да имају добар дијалог о свим кључним темама за наш народ.

Додао је да су разговарали и о завршетку изградње Храма Светог Саве после више од 100 година.

"Верујем да ћемо ове године то да урадимо, ми ћемо максимално да помогнемо да и 100 година уједињења цркве у другој половини октобра, као и све велике јубилеје дочекамо заједно, као велики празник, уз светске лидере који су већ најавили долазак", рекао је Вучић.

Следеће године ће покушати да "спусте" број Срба у Црној Гори

Вучић је оценио да је наредна година у Црној Гори кључна с гледишта интереса српског народа, јер је то година пописа становништва, у којој ће многи покушавати да "спусте" број и проценат Срба у Црној Гори.

То је намера, како Срби не би били важан фактор у будућности и како никада не би могли да буду конститутивни фактор, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да српски језик још увек није службени језик у Црној Гори, а да је српско писмо угрожено.

Вучић је поручио да ће се Србија борити за право свог народа демократским средствима, правним, путем, али да никоме неће дозволити да спроводи насиље над Србима.

"Имаћемо довољно политичког легитимитета и снаге да се за то изборимо", подвукао је Вучић.

Вучић је поновио да разуме речи Патријарха Иринеја, који је показао велику бригу и тражио још снажније да се Србија укључи, али и указао да су држави руке прилично везане, али да ће и тако дати све од себе да помогне српском народу у Црној Гори.

На питање какви су механизми помоћи, Вучић је подсетио да Србија већ много помаже и подржава српска удружења, научну, културну заједницу… и то више него икада, те да је за Српску кућу у Подгорици издвојено више од три милиона евра.

Помоћ ће се наставити, поручио је и истакао да та помоћ никада није била тајна, као и да никада није била условљавана било чиме, односно да је он сам неретко био на мети критика људи којима помажемо.

"Наставићемо то да радимо, и одговараћемо на њихове лажи. А, посебно ћу, ја или Никола Селаковић да напишемо писмо америчким медиима у којима се појавио текст како иза свега стоје великосрпски и великоруски апетити на Балкану, па ће људи да се изненаде од кога су они заправо тражили аутокефалност 2009/2010. године. Са све именима људи који су долазили у Црну Гору, када је Србија била слаба. Па ће можда многима да буде непријатно и многи у свету ће да открију другачије истине од оних на које су навикли", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк