Вести

ВУЧИЋ: ВЕЛИКИ ПРОСТОР ЗА ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да трговинска размена Србије и Грчке износи тренутно око 380 милиона евра, а да би у наредних пет година могла да расте по 70 до 80 милиона евра годишње.

Вучић је на почетку пленарног састанка делегација Србије и Грчке рекао да тренутна трговинска размена две земље није на задовољавајућем нивоу, те да би у наредних годинама могла значајно да се повећа.

"Економска сарадња је кључна за Србију, а имамо довољно простора за повећање сарадње", нагласио је Вучић.

Он је рекао да је за Србију важна и изградња аутопутева, те да би било значајно да се аутопутевима повежу Београд и Атина, односно лука Пиреј.

Вучић је премијеру Алексису Ципрасу захвалио на политичком ставу о Косову.

Он му је захвалио и што је одлучио да остане два дана у Србији, а не само неколико сати.

"Хвала вам што сте одлучили да останете два дана, да проведете време у Београду са вашим српским пријатељима", навео је Вучић.

На пролеће заједничка седница влада Србије

Заједничка седница влада Србије и Грчке биће одржана на пролеће у Солуну, најавио је данас премијер Александар Вучић и додао да је одређена нова "мапа пута" уз коју ће две земље још чвршће и снажније кренути у заједничку будућност.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом рекао да ће на тој седници бити припремљене конкретне мере о заједничкој сарадњи, која ће бити у интересу грађана две земље.

Премијер је рекао да је током данашњег састанка било речи о економској сарадњи, чвршћој сарадњи две државе али и о регионалној сарадњи и регионалној стабилности.

"Имали смо дуге исцрпне и озбиљне разговоре, пре свега смо нагласили огромно прајтељство које постоји између српског и грчког народа, између две земље, али се наши разговори нису заснивали на ономе што чини прошлост, већ на ономе што треба да радимо у будућности", навео је Вучић.

Он је рекао да је економска размена две земље тренутно износи 380 милиона евра, што је недовољно, те да је циљ да се она у наредним годинама повећа.

Туризам је веома важан, рекао је Вучић и истакао да је Грчка прва дестианција за српске грађане, али и да је број грчких туриста значајно порастао у 2016. у односу на 2015.

Вучић је истакао и да Србија може да повећа извоз пољопривредно-прехрамбених произовда у Грчку.

Истакао је и да је важно да се изгради боља железничка инфраструктура и пруга која би спајала Београд и Солун, те да је циљ да се до 2020. године од Будимпеште преко Београда до Солуна стигне за мање од тридесет сати, а не за 49 сати, колико је сада потребно.

Вучић је рекао и да је са грчким премијером разговарао о регионалној стабилности, те да је истакао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу, наводећи да је Грчка једна од кључних земаља на Западном Балкану, али и у региону југоисточне Европе. Навео је и да је са Ципрасом на реалистичан начин анализирао ситуацију на Западном Балкану, додајући да је захвалан тој земљи што није признала независност Косова.

"Захвални смо Грчкој по том питању и надамо се да ће такав став Грчка имати и убудуће", нагласио је Вучић.

Вучић је подвукао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу истичући да је то једна од кључних земаља на Балкану али и у овом делу Европе.

Он је захвалио Грчкој што није признала независност Косова, као на снажној подршци коју даје Србији на њеном путу ка ЕУ.

Премијер Србије је подвукао да ће две земље наставити даљу сарадњу по питању мигрантске кризе.

Како је рекао, разговарали су и о односу према традиционалним пријатељима и Србије и Грчке и додао да је ту постигнут велики степен сагласности око сарадње и са Кином и са Руском Федерацијом и многим другим земљама.

"Потпуно сам уверен да ћемо успети и умети и новим састанцима и новом мапом пута коју смо данас одредили, да наше две земље још чвршће и снажније крену у заједничку будућност", рекао је Вучић