Вести

Жабаљ постаје зелена општина - У плану градња реактора на биомасу и соларне електране

Циљ Општине Жабаљ је да до 2030. године комплетну енергију коју потроши, добија из обновљивих извора, најавио је први човек општине Урош Радановић.

Како је рекао за еКапију, већ постоји интересовање инвеститора за градњу погона који би производили зелену енергију у овој малој општини на југоистоку Бачке која нема индустријске загађиваче – око 25.000 становника, углавном пољопривредника, махом се бави производњом поврћа.

- Једна аустријска фирма заинтересована је за изградњу реактора на биомасу. Они тренутно раде студију изводљивости за тај пројекат. Реактор би као сировину користио пострне остатке кукуруза које би Аустријанци откупљивали од пољопривредника и од тога правили метан, а од метана струју – открива Радановић.

Друга фирма, из Норвешке, која, како каже наш саговорник, већ има филијалу у Србији, жели да изгради соларну електрану у Жабљу.

- Соларна електрана би се налазила на већој површини и инвеститори тренутно преговарају са Министарством пољопривреде с обзиром да би погон био изграђен на бесплатном државном земљишту 7. класе – наводи председник Општине Жабаљ.

У оквиру зелене агенде, он истиче да већ постоји и план изградње фабрике воде и пречистача отпадних вода у општини, и да се на томе ради:

- Завршили су пројектовање пречистача отпадних вода за Жабаљ и Ђурђево. Вредност градње пречистача је процењена на око 4-5 мил ЕУР и за ту инвестицију ће општина аплицирати код министарства, а реализација ће почети кад се обезбеде средства. Када је реч о фабрици воде, тренутно смо у поступку израде пројектно-техничке документације за њену изградњу, јер морамо да обезбедимо квалитетну пијаћу воду за становништво, с обзиром да је нам је вода у Војводини пуна арсена. Међутим још увек је у току студија која доста дуго траје због анализа узорака из артешких бунара које се раде на двонедељном нивоу – објашњава Радановић.

Саговорник еКапије каже да су у општини у плану и додатне инвестиције.

Једна од њих је градња мини погона за рециклажу стакла који ускоро почиње да прави једна мађарска фирма, а такође ће се радити и проширење две радне зоне, на захтев инвеститора.

- Жабаљ има 4 насељена места и у сваком по неколико радних зона. На иницијативу две компаније планирамо проширење две зоне, у Ђурђеву и Жабљу, а у питању су прерађивачки и откупни капацитети за пољопривреду – наводи Радановић и додаје да се проширење радне зоне 15 у Ђурђеву ради на захтев компаније Мистрал комерц која поседује један од највећих силоса у Чуругу.

Према његовим речима, фирма Маммингер консервен, један од највећи немачких прерађивача поврћа који је отворио фабрику у Жабљу 2019. године, у овој општини прерађује краставце и паприку, а планира да прерађивачке капацитете прошири и на купус.

- Такође, и Глобал Сеед из Чуруга, друга органска фарма у Европи, у плани има даље проширење производње, а ова компанија прозводи и биометан, који ће у неком тренутку моћи да продају – закључује наш саговорник.

Туристички бум, недостају смештајни капацитети

Радановић наводи и да је туризам у општини у последње 3-4 године у знатном порасту:

- Доста људи је покуповало викендице на обали Старе Тисе у Чуругу и уз реку Јегричку. Имамо проблем са смештајним капацитетима, јер немамо хотел, само неколико мотела који не задовољавају туристичке потребе. У последње време је зато актуелно и издавање викендица. Категоризују се викенд куће и заједно са нашом туристичком организацијом људи могу да букирају смештај – каже председник општине.

Додаје да се, такође у сарадњи са локалном туристичком организацијом, спроводе и различити пројекти усмерени на промоцију производа пољопривредних произвошача, а тренутно је актуелан пројекат "Пут меда и сира", у оквиру којег се ови домаћи производи излажу по Србији и иностранству.

Извор: еКапија