ВУЧИЋ: ГОСПОДО У ХАГУ, НАУЧИТЕ ДА ПОШТУЈЕТЕ СРБИЈУ

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Живот господина Здравка Толимира далеко је важнији од свих захтева Хашког трибунала и то је кључно питање, а не да ли је неко вршио утицај на сведоке, рекао је данас премијер Александар Вучић одговарајући на питања новинара.

Неко мора да нам пружи одговор на питање зашто је човек умро у притвору, навео је Вучић и додао да је његов одговор Хагу на јучерашњи однос према нашем представнику на суђењу: "Господо, господине Ори, и сви у Хашком трибуналу, научите да поштујете Републику Србију, а онда ћемо да наставимо разговоре у складу са законима Србије".

Приметивши да је несхватљиво да до данас Влада Србије није добила одговор на захтев да се Толимир пусти на лечење, а да је у међувремену умро, Вучић је поручио да нико неће понижавати Србију, па ни Хашки трибунал.

Како је рекао, у случају троје радикала које потражује Трибунал, ради се о "малим" делима, за које су предвиђене казне од неколико месеци, јер то нису ратни злочини, а, с друге стране, онако непоштовање према Србији које је исказано јуче, то је несхватљиво и недопустиво.

Обавезе до 2. или 3. марта, да би избори били расписани на време

Вучић је изјавио и да све обавезе морају бити завршене до 2. или 3. марта да би избори били расписани на време.

"Све обавезе ћемо морати да завршимо најкасније до 2. или 3. марта, јер је председник на путу у посети Руској Федерацији од 5. или 6. марта, да не бисмо каснили са расписивањем избора. Значи све пре тога, до 2. или 3. марта, морамо да завршимо. То су рокови за све", рекао је Вучић новинарима, упитан кад ће бити донет Закон о јавним предузећима.

Рекао је да очекује много од тог закона, односно да се коначно уведе ред у јавна предузећа.

"Ја још нисам сасвим задовољан", поручио је.

Националне пензије само онима који заслужују

Премијер Србије изјавио је да националне пензије остају, а да ће убудуће постојати могућност да се она додељује само у случајевима кад постоји апсолутна сагласност и сигурност да је неко заслужује.

Вучић је рекао да ће амандманима бити поправљен Закон о култури, тако да националне пензије остану.

Говорећи о злоупотребама којих је раније било, посебно политичких, и кад су националне пензије добијали неки који их нису заслуживали, Вучић је рекао да ће убудуће принцип бити да их добију само они који су задужили земљу.

"А не да политичари, кад су на власти, доносе одлуке да неко треба да добије пензију, јер ће да помогне у кампањи или да направи неку своју мрежу, као што су то раније радили, већ да то треба да буде редак случај и да цела нација у сваком тренутку може да буде сагласна са таквом одлуком", рекао је Вучић.

Он је оценио да је то нормалан, разуман и рацоналан приступ.